WIERINGERWERF - FilmToen, de filmclub van het Historisch Genootschap, voert ons dit keer naar Oekraïne. Documentaire-maakster Aliona van der Horst dwaalt er rond in het dorp waar haar moeder opgroeide, vóór ze eind jaren zestig via Moskou, studie, werk en de liefde naar Nederland trok.

Na haar dood is Aliona plotsklaps eigenaar van het zesde deel van het familiehuis, de rest is voor vijf tantes. Tijdens het leegruimen stuit ze niet alleen op veel kleren – de winters in de Oekraïne waren koud. Ook vindt ze brieven vol verhalen over de vele doden die vielen in de jaren dertig, als gevolg van mismanagement, misoogsten en hongersnood. De tantes praten daar liever niet over – wat geweest is, is geweest. Voor hen is Aliona ondanks haar Russische roots een 'buitenlander', die niets begrijpt van de Russische ziel. Stalin, de man die al die ellende op zijn geweten heeft, is voor hen vooral de man die het Vaderland bevrijdde van de Duitsers. Aliona moet het daarmee doen. Maar zij, en de kijker, raakt óók onder de indruk van de overlevingsdrift van deze baboesjka's, die het leven nog steeds omarmen.

Na afloop zal Aliona van der Horst ingaan op vragen en opmerkingen van het publiek. (Onder voorbehoud.)

Cultuurschuur Wieringerwerf. Zaterdag 8 februari. Zaal open 13:30. Aanvang 14:00 uur. Entree 5 Euro. Reserveren gewenst: filmhuiscultuurschuur@gmail.com.