SCHAGEN - Op uitnodiging van Kunst Verklaard komen zij naar Schagen: Sarah Sylbing en Ester Gould, makers van de prijswinnende series ’Klassen’ en ’Schuldig’.

Op deze ’filmavond’, ’geadopteerd’ door Scagon de Luxe/Film geven Sylbing & Gould inzicht in hun werk als makers van documentaires, televisieseries en journalistieke producties. Aan de hand van persoonlijke verhalen behandelt hun werk maatschappelijke thema’s zoals armoede, migratie, ouderdom en kansenongelijkheid.

Hun films worden gekenmerkt door intieme, observerende scènes met mensen die strijden om iets van het leven te maken. In 2016 werden ze met ’Schuldig’, door NRC Handelsblad omschreven als ‘een magistrale documentaireserie over armoede’, verkozen tot Journalisten van het Jaar. Eerder maakten ze o.a. een documentaire tweeluik over Hollandse armoede (’50 Cent’ en ’De Rekening van Catelijne’) en ontwikkelden zij ’Bikkels’, een VPRO-serie over jonge mantelzorgers.

Deze avond zullen zij dieper ingaan op hun motieven en methodes om sociale ongelijkheid in Nederland een gezicht te geven. Hoe maak je meeslepende televisie over taaie onderwerpen als de schuldenproblematiek of kansenongelijkheid in het onderwijs? Welke inzichten heeft het vijftien jaar lang filmen in een Amsterdamse volksbuurt hen opgeleverd? Hoe ontwikkelen zij een regievisie en hoe brengen ze die vervolgens in beeld? Aan de hand van fragmenten gaan zij met elkaar en met het publiek in gesprek.

Datum: maandag 14 november 2022
Aanvang: 20.15 uur
Entree: € 15,00
CJP: € 7,50