WIERINGERWERF/WADWAY - De Stroatklinkers is een vijf-mans bluegrassband uit Groningen, zeer bekend in de noordelijke provincies maar daarbuiten alleen bij een handjevol insiders. Dat is niet terecht, want het is een geweldige band die ook nog eens heel goed weet hoe men het publiek moet vermaken.

De instrumenten zijn de gebruikelijke in bluegrasskringen: gitaar, banjo, mandoline, dobro, fiddle en bas. Bovendien hebben ze er een accordeon, af en toe een ukelele en mondharmonica bij. Dat zorgt voor een heel eigen geluid.

De liedjes worden gezongen in het Engels én in het Gronings, dat is al even bijzonder. In het repertoire hebben ze ook heel wat liedjes van de te jong overleden Groninger troubadour Ede Staal.

Fameus is de Johnny Cash imitatie van Adrian Farmer, een Engelsman die in Groningen aanspoelde, multi-instrumentalist die ook nog zelf zijn instrumenten bouwt.

Bijna 30 jaar bestaat de band en eigenlijk heeft er maar één keer een wisseling opgetreden. Dat zegt wel iets. In die tijd hebben ze een kleine tien CD's uitgebracht. Leider van de band is Bob Heidema, maar als ze eenmaal zijn begonnen op te treden, wisselen de rollen zich af.

Omdat alle leden van de band ook nog een gezin en een werkkring hebben, treden ze minder op dan het publiek zou willen. Full prof worden willen ze echter niet, omdat ze bang zijn dat het spelen dan een routinekwestie wordt.

In Noord-Holland zijn ze slechts één keer eerder geweest, een paar jaar geleden op Andijk. Het publiek was daar toen na afloop zeer enthousiast.

Zaterdagavond 23 november treden ze op uitnodiging van de Culturele Raad Wieringermeer op in de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Aanvang acht uur. Zondagmiddag om half drie verzorgen ze een tweede concert in De Vriendschap in Wadway. Wilt u een oer-gezellige avond of middag met kostelijke muziek, dan moet u zeker een van de concerten – of allebei – bezoeken.