ALKMAAR - AZ heeft zaterdagavond op overtuigende wijze FC Twente geklopt. In het eigen AFAS-Stadion was de ploeg van Pascal Jansen met name in de eerste helft oppermachtig waar ook de basis werd gelegd voor de uiteindelijke 4-1 zege. Opmerkelijk: drie van de vijf doelpunten kwamen tot stand door een eigen inzet.

AZ oogde getergd na de nederlaag van een week eerder tegen Vitesse. met veel lopende mensen en een snelle passing werd FC Twente al snel zoek getikt en dat leverde een snelle goal op toen Myron Boadu het eindpunt was van zo'n vlot lopende aanval. De AZ-spits lijkt even later ook de tweede Alkmaarse treffer binnen te willen werken bij een voorzet van Teun Koopmeiners, maar dat blijkt niet nodig als Twente-verdediger Dario Dumic hem een handje helpt. Hulp krijgt AZ ook van keeper Joël Drommel die een trap van Koopmeiners niet onder controle krijgt en tot zijn grote ontzetting de bal ook in eigen doel werkt. Terwijl het sterk voetballende AZ de kansen op een nog hogere voorsprong laat liggen komen de gasten kort voor rust vanuit het niets terug. Ook nu gebeurt dat met een eigen doelpunt als Albert Gudmundsson na een corner ongelukkig Marco Bizot passeert.

AZ lijkt vervolgens in de tweede helft het duel te willen controleren, maar wordt daarin ook gemakzuchtiger hetgeen FC Twente wat kleine kansjes oplevert. Dat verzet is twaalf minuten voor tijd definitief gebroken als Koopmeiners profiteert van geklungel in de Twentse defensie en hard uithaalt: 4-1.