BOEDAPEST - Het Nederlands Elftal heeft zijn Waterloo gevonden in de achtste finales van het EK. In Boedapest ging het Oranje van bondscoach Frank de Boer met 0-2 onderuit tegen Tsjechië. De doelpunten vielen nadat Nederland met tien man kwam te staan na rood voor Matthijs de Ligt.

Met Donyell Malen opnieuw in de basis wist Nederland het spel niet te maken. In een soort van schaakspel waren de beste kansen zelfs voor de Tsjechen, doch gescoord werd er niet voor rust.

In de tweede helft leek malen op weg om Oranje op voorsprong te zetten, maar de PSV-er kreeg de bal niet langs keeper Vaclik. Kort daarna gleed De Ligt uit, maakte hands en kreeg na interventie van de VAR rood. Met tien man hield Oranje nog even stand, maar uiteindelijk kopte Holes na 68 minuten de 0-1 tegen de touwen en was het topscorer Schick die het duel definitief besliste: 0-2.

Opstelling Nederland: Stekelenburg; Dumfries, De Vrij, De Ligt, Blind (81. Timber), Van Aanholt (81. Berghuis); De Roon (73. Weghorst), F. De Jong, Wijnaldum; Malen (57. Promes), Memphis