SCHAGEN - Winnen, het spel en gelijkwaardigheid. Dat zijn de drie belangrijkste ingrediënten van de Streetwise Cup, het grootste straatvoetbaltoernooi van Nederland. Voorheen heette het Cruyff Courts 6 vs 6, maar de organisatie heeft het toernooi voor kinderen nieuw leven ingeblazen. En daar hoort een nieuwe naam bij. Kinderen van 10 tot en met 15 jaar kunnen zich met een team aanmelden. De eerste voorronde is donderdag 10 maart.

De organisatie van de Streetwise Cup is in handen van Team Sportservice. De voetbaldagen zijn verdeeld over meerdere dagen op het Cruyff Court. Donderdag 10 maart om 14.30 uur zijn de jongens aan de beurt, de meisjes spelen donderdag 17 maart hun voorronde. Jongeren van de middelbare school gaan nog een week later het duel met elkaar aan. De teams mogen zowel uit de gemeente Schagen als Hollands Kroon komen. Mocht er zoveel animo zijn bij de jongens van 10 tot 12 jaar, dan is er een reservedag op woensdag 16 maart.

Straatvoetbalregels
Lianne Steeman van Team Sportservice: “De winnaars van de voorronde in Schagen plaatsen zich automatisch voor de kwartfinale in de kop van Noord-Holland. De duur van de wedstrijden hangt af van het aantal inschrijvingen. Het streven is minimaal tien minuten per wedstrijd. We spelen volgens de straatvoetbalregels van de Cruyff Foundation.”

Respect voor elkaar centraal
Daarin staat gelijkwaardigheid centraal. “De teams geven elkaar tijdens het toernooi ‘equality-punten’. Deze punten hebben alles te maken met positief gedrag naar anderen, gelijkheid, sportiviteit en respect. Elke deelnemer aan de Streetwise Cup is gelijk aan elkaar en wordt zo behandeld. Meer sporten en meer oog voor elkaar. Meer spelen en meer ontmoeten. Ook de scheidsrechters delen ‘equality-punten’ uit. De punten worden meegerekend om het toernooi te kunnen winnen”, licht de buurtsportcoach de gelijkheidsregel uit.

Vliegende keeper
De teams spelen zes tegen zes, inclusief een ‘vliegende keeper’. Een team bestaat uit minimaal zes en maximaal tien spelers. Meiden mogen meespelen met een jongensteam. Maar andersom is dat niet mogelijk. Het is ook mogelijk om een team samen te stellen met kinderen van verschillende scholen.

Inschrijven is verplicht
Deelname aan het toernooi is gratis. Inschrijven is verplicht en gaat per team, dus niet per persoon. Dit kan via de inschrijfsite www.noordhollandactief.nl. Zoek op plaatsnaam Schagen, ook al woon je in Hollands Kroon. Het Cruyff Court is gelegen pal naast het Regius College aan de Wilhelminalaan. Ouders en verzorgers mogen vanwege de coronamaatregelen niet meekomen. Lianne Steeman: “Ze mogen de deelnemers uiteraard wel bij de locatie afzetten en weer ophalen.”

Meer weten? Neem contact op met Lianne Steeman: lsteeman@teamsportservice.nl