JEDDAH - Martien Jimmink heeft het gecheckt: hij is de oudste deelnemer deze Dakar Rally. Met de Fransman die een paar maanden jonger is dan hij, maakte hij er geintjes over. “Dat wij als ouwe mensen de wereld het goede voorbeeld kunnen geven en die jonkies kunnen laten zien wat er allemaal nog mogelijk is op deze leeftijd.”


De nu 59-jarige loonwerker uit Kolhorn schreef vorig jaar al het record op zijn naam als oudste Nederlandse motorrijder ooit de finish te halen. Doel bereikt, afvinken en klaar, denk je dan. Maar niet Martien Jimmink. “Stiekem dacht ik aan de finish vorig jaar in Peru al aan een tweede keer. Nadat ik thuis was heb ik zes dagen nachtmerries gehad en ik heb er 2,5 maand voor nodig gehad om ‘uit’ de Dakar te komen. Moet je het dan nog eens willen, al die ellende? Ik denk dat het dat wel waard is.”

Vooral het feit dat de rally deze keer in Saoedi-Arabië is – of Saoedi Salade zoals Jimminks kleindochter zegt – trok hem definitief over de streep. Jimmink liep ooit stage in Irak en spreekt een beetje Arabisch. “Daar heb ik nu profijt van. Met de taxichauffeur al! Het was prachtig.”

Toch voelt Jimmink bij aankomst in Jeddah wel dat hij een jaartje ouder is geworden. Een lange vliegreis en daardoor een nacht overslaan, twee uur tijdverschil, warmte en kou afgewisseld: hij voelde zich niet echt lekker. “Het leek wel of ik fles whiskey achterover had geslagen, terwijl ik dat nog nooit heb gedaan. Ik was hartstikke brak. Maar met een paar dutjes en een aspirientje gaat het nu wel weer goed. Ik ben fit en als loonwerker ben ik wel gewend om korte nachtjes te maken en om vier uur op te staan. Ik moet gewoon even in het ritme komen.”

Daar is de komende dagen genoeg gelegenheid voor. Zaterdag is de showstart in Jeddah, zondagochtend begint de Dakar dan met de eerste etappe, langs de kust naar het noorden. “Die eerste dag zal niet zo moeilijk zijn, verwacht ik. Ze zullen willen dat iedereen rustig in Dakar-modus komt. De tweede dag is een marathonetappe, waarbij we maximaal tien minuten aan de motor mogen werken. Daar zie ik niet tegenop. Ik denk dat Henk Hellegers, de teammanager van HT Rally Raid, zegt: ‘Zet ‘m daar maar op de standaard, Jimmink, niks aan doen’. Ik denk dat ik niet eens de ketting hoef aan te spannen. Ik ga echt geen gekke dingen doen, geen fratsen uithalen. Ik wil maar één ding en dat is die medaille ophalen aan de finish.”