ZANDVOORT - Met haar blonde wapperende haren stond Daniëlle Geel zondag op het podium tussen de mannelijke coureurs. Ze had zojuist haar bokaal in ontvangen voor de derde plaats in de Ford Fiesta Sprint Cup voor Nederlandse rijders jonger dan 24 jaar. De twintigjarige coureur uit Wieringerwerf was daarmee ook nog eens de beste ‘lady racer’.

Daniëlle werd derde en vierde in de races op het circuit van Zandvoort en had ‘dus’ een uitstekend debuut in de Fiesta Cup. “De snelste vrouw en de derde Nederlander. Het voelt heel goed op het podium te staan. Het was de eeste keer voor mij”, glunderde Daniëlle. “Ik heb nog nooit eerder een podium gehaald, dus het is wel extra speciaal.”

Over speciaal gesproken: dat geldt zeker ook voor haar startnummer 32. “De reden dat ik met dat te nummer rijd, heeft te maken met mijn opa. Hij 32 is geworden en vlak voor zijn dood was hij bezig met het overnemen van een Ford-garage. Dat is er alleen nooit van gekomen. Nu rij ik ter nagedachtenis van mijn opa in een Ford. Het is dus ook een eerbetoon aan hem.”

Op vrijdag had Daniëlle nog ene hachelijk momentje, maar gelukkig bleef dat zonder grote gevolgen. “Ik heb even de bandenstapel gekust in de Audi-S met een kleine schade als gevolg. Die hebben papa en mijn broer Mike gisteravond gerepareerd. De schade viel mee, het was alleen blikschade. Gelukkig is papa autoschadehersteller, dus die heeft er even een hamer bij gepakt.”

Hoewel in de Ford Fiesta cup overwegend mannen meedoen, is het niet verwonderlijk dat Daniëlle op de grid staat. Haar hele leven draait om racen, al van jongs af aan. “Ik heb van mijn negende tot en met mijn zestiende gekart en toen was het geld op. Ik reed in de RK1 in de viertakt.”

Ook wat de liefde voor het racen betreft speelt haar opa indirect een grote rol. “Hij hield vroeger al van racen en auto’s en dat heeft hij overgebracht op mijn vader. Die wilde ook graag racen, maar dat was moeilijk want het budget was er niet.”

“Hij wilde mijn broertje en mij graag iets geven wat hij nooit heeft gehad. Toen heeft hij op een dag een kart gekocht en heeft toen gezegd: ga maar een keer karten. We zouden eens per maand naar de kartbaan gaan. Dat liep al heel snel uit de hand. Twee jaar later zijn we wedstrijden gaan rijden. Het is een soort verslaving waar je nooit meer van afkomt.”

Toevallig kwam de Fiesta Cup vorig jaar op mijn pad. En nu rijdt ze dus vooraan in een sport die wat haar betreft nog te veel een ‘mannensport’ is. “Er zijn nog weinig vrouwen in de autosport. Maar er zijn er nu wel meer in de Fiesta Cup dan vorig jaar. Dat vind ik superleuk. Al moeten er echt nog wel meer bijkomen.” Hoe ze zichzelf staande houdt tussen al dat mannelijke geweld? “Je staat gewoon je mannetje. Je moet als vrouw ook de ballen hebben om te racen.”

Dat ze die heeft, bewees ze wel door afgelopen weekeinde ‘groen’ in te stappen. “Ik heb dit jaar helemaal nog niet geracet. Vrijdag stapte ik voor het eerst in. De laatste keer dat ik in deze auto reed, was mijn debuutrace hier op Zandvoort, vorig jaar, tijdens het laatste raceweekend van het seizoen.”

Danielle is zo gek van racen dat ze er op een bijzondere manier zelfs haar beroep van heeft gemaakt. Ze werkt als manager van het team van Frits van Amersfoort, waar onder anderen Max Verstappen zijn eerste meters maakte in de Formule 3.

“Ik regel daar alles, van de inschrijving en alles eromheen. Ik zorg ervoor dat het team draait. Alles wat ik daarvandaan weet, gebruik ik ook hier. Ik zorg ervoor dat hier ook alles voor elkaar is. Dat geeft mij meer rust. En ik ben blij dat mijn vader en mijn broertje heel handig zijn en dat we het met de familie kunnen doen. Het is een familieteam.”

Daniëlle heeft het onwaarschijnlijke geluk dat het programma van Van Amersfoort Racing niet conflicteert met dat van de Fiesta Cup. En dus rijdt ze het hele seizoen. Sponsoren kan ze nog wel gebruiken, zegt ze. “Mijn hele auto is nog leeg, dus er kunnen nog wat bedrijven op komen te staan.”

De volgende race in de Ford Fiesta Sprint Cup staat gepland voor begin juni. Over een kleine twee weken is ze niettemin ‘gewoon’ op het circuit te vinden, op dat van Portimão, voor haar werkgever. “Daar rijden we met de Euroformula Open in het voorprogramma van de Formule 1. Ik heb er superveel zin in!”

Daniëlle Geel wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door Pro Force.