ALKMAAR - Waar AZ drie weken geleden nog van het veld gespeeld werd door Real Sociedad wist men donderdagavond in het eigen AFAS-Stadion knap stand te houden tegen de Spaanse koploper. In een enerverend duel eindigde het zoals het begon (0-0). Hierdoor houdt AZ de kans op overwintering in de Europa League in eigen hand.

De doelpuntloze puntendeling is dan ook een prima resultaat voor de ploeg van trainer/coach Arne Slot al had er wellicht meer ingezeten. Dit ging overigens ook op voor de Spanjaarden want het was zeker geen bloedeloze 0-0 met kansen over en weer.

In de openingsfase bleven de kansen nog uit, maar halverwege de eerste helft was de eerste grote mogelijkheid voor Adnan Januzaj die de bal hoog over schiet. Kort hierop ziet aanvoerder Teun Koopmeiners zijn schot gekeerd worden door keeper Remiro en mikt Calvin Stengs even later naast.

Ook na de rust laat Koopmeiners zich zien met een schot op de lat na een rebound van een kans voor Dani de Wit die Remiro ziet keren. Waar beide ploegen geconcentreerd verdedigen laat ook Real Sociedad zichzien en keeper Marco Bizot moet zich strekken om een vrije trap uit het doel te ranselen. Vlak voor tijd laten twee invallers zich nog zien als Zakaria Aboukhlal over mikt na een voorzet van Myron Boadu.

Omdat Napoli wel wist te winnen van het nog puntloze Rijeka staan de Italianen na vier wedstrijden op kop met negen punten. AZ en Real Sociedad volgen met zeven punten. Volgende week donderdag treft AZ in eigen huis Napoli.