SCHAGEN/NIEUWE NIEDORP - Uit onderzoek blijkt dat bewegen een gunstige invloed heeft op de hersenen. Bewegen zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en stimuleert het aantal verbindingen ertussen. Daarom organiseert Team Sportservice de cursus Cognitieve fitness. Wat de cursus precies inhoudt en wat de voordelen ervan zijn, leggen de buurtsportcoaches graag uit tijdens de twee informatiebijeenkomsten, woensdagavond 9 augustus in de handbalkantine van de Spartahal te Schagen en 23 augustus in Dorpshuis Prins Maurits te Nieuwe Niedorp.

Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom. Uit de positieve reacties van eerdere deelnemers blijkt dat de cursus effect heeft. Ze voelen zich fitter en frisser en ervaren de positieve effecten op lichaam en geest.

‘We geven de lessen volgens drie onderdelen. We werken aan inspanning, uitdaging en ontspanning,’ vertelt buurtsportcoach Jolanda Ides. ‘Inspannen doen we met spierversterkende oefeningen die de hartslag en ademhaling verhogen. Dat is onder andere goed voor je bloeddruk, gewicht en stemming.”

Uitdaging en ontspanning

Om geheugen en concentratie te trainen, krijgen de deelnemers diverse oefeningen. Daarmee worden de hersenen geprikkeld en gestimuleerd. ‘Je kunt denken aan een spel waarbij je met je ene hand drie vingers opsteekt en tegelijkertijd met je andere maar een,’ noemt Jolanda Ides als voorbeeld.

Natuurlijk is er ook ontspanning. Dat gebeurt met ademhalingstechnieken en mindfulness-oefeningen. Dat helpt stress te verlagen en tegen de afbraak van hersenscellen. Daarmee wordt elke les beëindigd.

Informatiebijeenkomst

Tijdens de informatiebijeenkomsten leggen de buurtsportcoaches tot ongeveer 20.00 uur meer uit over de cursus Cognitieve Fitness die in september start. ‘Nu moet je niet denken dat deze training alleen voor ouderen is, hoor. Ook iemand die bijvoorbeeld hersenletsel heeft, kan er baat bij hebben,’ verzekert Jolanda Ides.

Aanmelden

Aanmelden voor de bijeenkomst kan door een mail te sturen naar Remon Schoorl via rschoorl@teamsportservice.nl of bel naar 06-31 02 21 97.