WAARLAND - Dit is het thema van drie ondernemende vrouwen tijdens Wereld Yoga dag op 21 juni aanstaande.

Drie ondernemende vrouwen, ieder met een eigen verhaal als het gaat om (borst)kanker, grijpen deze dag aan om aandacht te vragen voor de periode na borstkanker. De nasleep kan vaak nog jaren duren, door psychische of lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid of borstoedeem.

Wij vroegen deze drie vrouwen: waarom grijpen jullie de Wereld Yoga dag aan om nazorg borstkanker onder de aandacht te brengen?

Marlies runt een Yoga Studio in Waarland (Healing Heart Yoga), en geeft specifiek online yoga aan vrouwen met een borstkankerervaring.

Marlies Schoenmakers: “Luisteren naar jezelf is een goede manier om voor jezelf te zorgen. Gewoon even een uur niets moeten. Specifiek aan vrouwen met een borstkanker ervaring geef ik deze lessen online. Het fijne is dat je vanuit je eigen vertrouwde omgeving aan deze speciale lessen mee kunt doen. Je kunt in je aller lelijkste joggingbroek meedoen, zonder make up en je hoeft er niet voor op pad. Heerlijk toch?

Irene coacht vrouwen na borstkanker en helpt ze goed voor zichzelf te zorgen.
Irene Corzilius (Corzilius coaching): “Na een intensieve periode van behandelingen en in de overleefstand te hebben gestaan, volgt er vaak een enorme psychische klap om je "nieuwe ik” te zien verweven in je leven van nu. En dat leven ís anders geworden. Ook al ziet jouw omgeving dat vaak niet. Dat doet iets met je. Doordat ik zelf borstkanker heb gehad kan ik vrouwen helpen tijd en aandacht te geven aan zichzelf, aan het mentale stuk wat komt kijken na kanker.”

Anita Schimmel en collega’s ontwikkelen een beha voor vrouwen met borstoedeem na borstkanker

Mijn vriendinnen hebben in de behandelperiode naast me gestaan en voor mij gezorgd. Nu wil ik zelf bijdragen. Met Stichting Bratelle ontwikkelen wij een speciale beha voor vrouwen met borstoedeem na borstkanker. Met ons vriendinnenprogramma, waarbij je via onze website cadeautjes kan kopen waarvan een deel van de opbrengst naar onze Stichting gaat, laat jij je vriendin weten dat je haar steunt en geef je haar een blijvende dierbare herinnering. In de Bratelle online winkel zijn ook ronde yogamatten en meditatie oogkussentjes te vinden, aldus Anita Schimmel.


Wereld Yoga dag is in het leven geroepen om de helende werking van deze mediterende sport te eren. Yoga zorgt voor ontspanning en rust en zou uiteindelijk voor wereldvrede moeten zorgen. Een nobel streven, waar je uiteraard ook zelf aan mee kunt doen.