WIERINGERWERF - Gemeente Hollands Kroon doet dit jaar mee aan Meer Bomen Nu: we verplanten boompjes van een kansarme naar een kansrijke plek om sneller te vergroenen.

Op 12 November verplant Wethouder Lilian Peters de eerste boom van Hollands Kroon. De Gemeente Hollands Kroon en Meer Bomen Nu slaan die dag de handen ineen om zaailingen te redden en roept iedereen op om te helpen. Meer Bomen Nu is een landelijke campagne om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken. Overal staan zaailingen op plekken waar ze geen kans hebben: te weinig licht, te dicht op elkaar of te dicht bij het pad. Ook in Wieringwerf. Door samen aan de slag te gaan, kunnen we op deze dagen duizenden boompjes en struiken een tweede kans geven. De verplantmethode van Meer Bomen Nu helpt klimaatverandering tegen te gaan én biedt vrijwilligers een heerlijke dag in de natuur. Doe je mee?


  • Wat:Eerste oogstdag Wieringerwerf, HK

  • Waar: Pr. Irenestraat 19C, 1771 CD, Wieringerwerf

  • Wanneer: 12 November, van 09.00 tot 13.30

  • Meedoen? Meld je hier aan

Iedereen kan helpen

Dankzij enthousiaste vrijwilligers raakt de campagne ook steeds meer in

op gang. Zo zocht de lokale vrijwilliger Klaas Bergsma vorige winter contact met de Meer Bomen Nu coördinator van Noord Holland, Bonnie, en de gemeente Hollands Kroon: "Ik was zo geïnspireerd door dit project. Het is een mooie dag in de buitenlucht én je hebt honderden bomen gered van de versnipperaar. Deze kan ik dan later uitdelen aan de mede-bewoners van Hollands Kroon en zo mijn eigen omgeving deze winter al groener maken. Wie wil dat nu niet!?"

De eerste oogsdag van het seizoen

Meer Bomen Nu en Gemeente Hollands Kroon hebben als doel 25.000 bomen en struiken te (ver)planten deze winter. Deze eerste boom van Hollands kroon zal worden 'geoogst' door Wethouder Lilian Peters. Op een oogstdag steken vrijwilliger zaailingen van bomen en struiken uit die nu op een kansarme plek staan en het niet overleven of zullen worden versnipperd. Deze worden aan het einde van de dag gebundeld en opgeslagen in een 'hub' óf gelijk opgehaald door liefhebbers die willen planten. Zo krijgen deze kansarme boompjes een tweede kans. De hele winter lang zal er in Hollands Kroon geoogst worden om deze daarna uit te delen.

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al bijna een miljoen bomen en struiken gratis weg. Iedere boom maakt elk jaar honderden zaailingen. De meeste hiervan overleven het niet. Ze staan te dichtbij het pad of krijgen te weinig licht. Met vrijwilligers scheppen wij deze boompjes voorzichtig uit om ze bij boeren en burgers een tweede kans te geven. De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Bovendien groeien zaailingen overal, als je anders leert kijken naar de natuur! Kijk op www.meerbomen.nu