SCHAGEN / HOLLANDS KROON - In het kader van de Wereld Alzheimer Maand organiseren de Netwerken Dementie Vriendelijke Gemeenten Hollands Kroon en Schagen met het Grootmoederstijd en Motorenmuseum Nieuwe Niedorp, Museum Jan Lont, Museum Oud Anna Paulowna en het Zijper Museum een gratis Onvergetelijke Museum rondleiding voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Reserveren is gewenst.

Steeds meer mensen krijgen direct of indirect te maken met dementie en de ziekte van Alzheimer. Nog altijd zijn hier geen geneesmiddelen voor. Kijken naar kunst biedt de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen zonder terug te hoeven vallen op het korte termijn geheugen en biedt toegang tot het lange termijn geheugen en persoonlijke ervaringen. Bovendien stimuleert kijken naar kunst de hersenen door middel van cognitieve oefening – onderzoek toont aan dat dit een positief effect heeft op de gezondheid.

Mensen met dementie en hun mantelzorgers wordt een gratis rondleiding aangeboden in de musea. Op een interactieve manier kijken naar kunst biedt mensen die te maken hebben met Alzheimer de mogelijkheid om zich te uiten en een dialoog aan te gaan met hun omgeving. Bijzonder aan het programma is dat het niet alleen leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven van de persoon met Alzheimer, maar dat het ook positieve effecten heeft voor de mantelzorger en de relatie tussen hen beiden. Bovendien biedt het museum hiermee een veilige en inspirerende omgeving om met lotgenoten in contact te komen. Tijdens het programma ligt de focus op het positieve, creatieve en inspirerende; niet op de ziekte.

Als u te maken hebt met dementie/Alzheimer en gratis één van de musea wil bezoeken, dan wordt u verzocht zich vooraf aan te melden. Dat kan via onderstaande musea:

Grootmoederstijd- en motorenmuseum
Schulpweg 47, 1733 AT NIEUWE NIEDORP
Mail: motorenmuseum@kpnmail.nl
Telefoon: 0226-413 571
Open: voor individueel en/of groepsbezoek op zondag 1 oktober tussen 11.00-16.00 uur.

Museum Jan Lont
Stroeërweg 39, 1777 NE Hippolytushoef
Mail: info@museumjanlont.nl of andre@andrelont.nl
Telefoon tijdens openingsuren 0227-511353
Open: voor groepsbezoek op vrijdagmiddag op afspraak, telefoon: 06-10560112.

Museum Oud Anna Paulowna
Zandvaart 5, 1764 NJ Breezand
Mail: http://www.museumannapaulowna.n
Open voor individueel en/of groepsbezoek op aanvraag bij Mieke
Blaauboer, telefoon: 0223-533286 of E: miekeblaauboer@quicknet.nl

Zijper Museum
Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug
Mail: https://www.zijpermuseum.nl/
Telefoon: 0224-574114 (alleen tijdens openingsuren) of: 06-82772524
Open voor groepsbezoek: alleen op afspraak.