ANNA PAULOWNA - Ga zaterdag 6 april mee met de natuurgids van Landschap Noord-Holland door dit fraaie natuurgebied; een voormalig landbouwgebied met een zoute kwel. Veel vogels en mogelijk ook vlinders!

Natuur in de Polder; Zie de natuur ontluiken

Het Kruiszwin bij Anna Paulowna is jaren geleden omgetoverd van een saai landbouwgebied naar een natuurgebied vol variatie. Deze excursie brengt je naar de mooiste plekken.

De natte plekken trekken steltlopers en weidevogels die er voedsel kunnen vinden, zoals rietzangers en karekieten. Ze hebben de afgelopen jaren in het Kruiszwin gebroed, net als de prachtige blauwborst.

Deze waterberging is een wandel- en struingebied, ideaal voor een ommetje. De gids neemt je mee door een gebied van water en moeras in de Polder
De huidige Kop van Noord-Holland was van de zevende tot en met de twaalfde eeuw al een landbouwgebied. Na overstromingen werd de streek verlaten. Er ontstond een waddenlandschap.

Vanaf de zestiende eeuw werd het gebied langzamerhand weer drooggelegd. De Anna Paulownapolder ontstond in 1846. Het Kruiszwin is onderdeel van het oude wad krekensysteem.

Het dient nu als waterberging en Landschap Noord Holland beheert het. Er is dankzij de zoute kwel een uniek natuurgebied ontstaan met zoutminnende flora. De gids vertelt je alles over ontluikende natuur.

Graag reserveren. Het is helaas niet mogelijk om ter plekke aan te sluiten. Kosten € 10,00. Beschermers/donateurs van Landschap Noord-Holland ontvangen 40% korting.

Wanneer: zaterdag 6 april 2024 van 13:00 tot 15:00 uur

Vertrekpunt: naast Molenvaart 136; 1761 AM Anna Paulowna; het begin van het fietspad, het Caloriepad

Zie voor verdere informatie en reserveren: www.gaatumee.nl