DEN HELDER - Meer dan 700 Rabobank klanten waren woensdagavond aanwezig bij de tweede editie van het cybercrime event in theater de Kampanje in Den Helder. Vorige week trapte Rabobank af op Texel met een opkomst van ruim 300 bezoekers. Rabobank organiseerde deze bijeenkomsten om een stukje bewustwording te creëren over de snelst groeiende vorm van misdaad; cybercriminaliteit.

’Hebben jullie de deur van je woning goed op slot gedaan voordat jullie zojuist in de auto stapten?’, begint Harry Nieuwenhuizen, directievoorzitter van Rabobank Kop van Noord-Holland. De zaal knikte instemmend. ‘Hebben jullie ook aan je digitale deuren gedacht?’ Er ontstond al direct een aarzeling in de zaal. ‘Er heerst een hoop onwetendheid bij internetgebruikers over de online gevaren en hoe deze ontstaan. We merken dat de misdaad zich in rap tempo verplaatst van woninginbraken naar online hacking’, aldus Harry Nieuwenhuizen.

René de Visser en Werner van Dongen, beiden medewerkers van Rabobank Kop van Noord-Holland, nemen de zaal vervolgens mee in de meest voorkomende fraudes binnen de bank. De cybercrime gevallen die Werner bijna dagelijks in de bankhal tegenkomt zijn herkenbaar voor vele bezoekers. We hebben allemaal wel eens een phishing e-mail ontvangen die niet van echt te onderscheiden is.

Misdaadjournalist Maria Genova sluit de avond af met een interessant en interactief programma. Zo leert zij de zaal wat een sterk wachtwoord is, waar je op moet letten bij een phishing e-mail en hoe cybercriminelen te werk gaan. ‘Vraag uw kinderen of kleinkinderen eens of zij weten wat een katvanger is. 9 op de 10 kinderen heeft geen idee, echt niet! Laat staan dat zij weten dat zij als katvanger een strafbaar feit plegen’, vertelt Maria Genova. Aan haar zijde laat hacker Sonja Groenendijk zien hoe hackers in de praktijk te werk gaan.

De reacties op de avond zijn zeer positief. ‘We hebben echt het gevoel dat we huiswerk te doen hebben’ is een veel gehoorde reactie van bezoekers. Kortom; wederom een geslaagde editie van het cybercrime event.