WIERINGERMEER - Tijdens de Wereld Vismigratiedag op zaterdag 21 mei 2022 organiseert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) van 13.00 tot 16.00 uur een open dag bij de VisKringloop in de Wieringermeer. Het Zweefvliegcentrum Noordkop aan de Hippolytushoeverweg 15a in Slootdorp is het start- en eindpunt van de wandelroute door het gebied.

Langs de route van circa 3 km geven diverse deskundigen van het hoogheemraadschap uitleg over wat er onder en boven water leeft en groeit. Vanaf de uitkijktoren is het uitzicht op het lijnenspel van de VisKringloop prachtig. Bij het Zweefvliegcentrum is er deze middag ook een kleine informatiemarkt. Bezoekers kunnen er zien hoe een beroepsvisser te werk gaat, hoe het calamiteitenteam voor de vis werkt en wat alternatieven zijn voor lood aan de hengel. Elke bezoeker aan de open dag maakt bovendien kans op één van de vijf zweefvluchten die worden verloot. Ook is het mogelijk om direct een zweefvlucht te boeken.

Over de VisKringloop

In 2020 heeft HHNK een gebied van ruim 17 hectare ingericht om de vismigratie van en naar de Wieringermeer te verbeteren. Deze VisKringloop, gelegen in de driehoek Wieringerrandweg, Hippolytushoeverweg en het Robbenoordbos, is een leef- en opgroeigebied voor vissen die trekken tussen zoet en zout water, zoals de glasaal (paling) en de driedoornige stekelbaars. Vissen hebben voor voortplanting en opgroeien voldoende voedsel en schuilplekken nodig. De door de mens aangelegde stuwen, sluizen en gemalen hebben voor vissen de toegang tot de polder lastig gemaakt. Ook is het brakke water in de Wieringermeer minder geschikt voor zoetwatervissen om zich te kunnen voortplanten. Met deze VisKringloop krijgt vis meer de ruimte. Meer informatie: www.hhnk.nl/viskringloop