WIERINGERWERF - Het mountainbikeparcours in het Dijkgatbos krijgt binnenkort een uitbreiding. Op de bult bij de voormalige vuilstort Het Wierholt zal een uitdagende nieuwe lus gemaakt worden door de MTB-vrijwilligersgroep van Staatsbosbeheer. De lengte van de nieuwe deel van het parcours is circa 1 km. In combinatie met het Hendrikspad langs de Ooster- en Noorderkwelweg kunnen mountainbikers straks een route van ongeveer 20 kilometer fietsen.


Met de aanleg van het parcours wordt voorzien in een behoefte die er al lange tijd is onder de mountainbikers. De bult op het Wierholt is een van de hoogste punten van de Wieringermeerpolder en daarmee een behoorlijk uitdaging voor mountainbikers. De nieuwe lus van het parcours wordt mogelijk gemaakt door de inzet van diverse sponsoren en vrijwilligers.

Veiligheid voorop

Het ontwerp van het parcours is gemaakt door ervaren parcoursbouwer Patrick Jansen van Track en Trails, waarbij veiligheid het uitgangspunt is. Zo wordt het wandelpad zo min mogelijk gekruist en waar dat wel gebeurt, is dit heuvelopwaarts zodat de snelheid van de fietsers laag is. Ook zullen de fietsers onder het uitkijkpunt bovenop het Wierholt blijven, zodat wandelaars vrij kunnen blijven genieten van het uitzicht.

Minder MTB’ers op wandelpaden

Met de aanleg van het parcours wil Staatsbosbeheer naast het faciliteren van een mooi en uitdagend parcours ook het zogenaamde wildrijden in het gebied terugdringen. Door een parcours aan te leggen dat aantrekkelijk is voor mountainbikers, is de verwachting dat er minder op wandelpaden gefietst zal worden. In de periode na de opening van het parcours zullen periodiek handhavingsacties georganiseerd worden, zodat het wildrijden op wandelpaden verder ontmoedigd wordt.

Feestelijke opening

Als de aanleg van het nieuwe stuk parcours afgerond is zal Staatsbosbeheer in samenwerking met de vrijwilligers en andere betrokkenen een feestelijke opening organiseren.