HOORN - In de week tegen de eenzaamheid openen de dagbestedingslocaties van Omring de deuren voor een open dag. Van Den Helder tot Enkhuizen en van Wervershoof tot Hoorn: tussen 2 en 6 oktober is iedereen welkom om te komen ervaren hoe prettig dagbesteding kan zijn. "Mensen vinden het fijn om hier te zijn. Het is een veilige omgeving, waarin we het gevoel geven dat je je niet anders voor hoeft te doen dan je bent."

Dagbesteding is er wanneer je meer structuur nodig hebt in de dag. Maar ook als je de dagen soms lang vindt duren en toe bent aan meer gezelligheid. Het biedt afleiding en begeleiding wanneer je vanwege dementie of lichamelijke ziekte niet zo makkelijk de deur uit gaat. "Wat we hier vooral doen?", zegt Elisabeth Bal, activiteitenbegeleider bij ontmoetingscentrum de Soos van Omringlocatie De Golfstroom. "Bij de

Dagbesteding doe je mee met alles wat je leuk vindt. Of het nu gaat om een bakkie koffiedrinken, de krant lezen, spelletjes doen, sociale contacten maken en onderhouden, meehelpen met koken van de warme maaltijd, muziekactiviteit of iets creatiefs."

Tijdens de open dag zijn de dagbestedingslocaties van Gollards (Texel), De Golfstroom (Den Helder), De Schakel (Spanbroek), De Hoge Hop en Lindendael (Hoorn), Overvest (Enkhuizen), Nicolaas (Lutjebroek), Sint Jozef (Wervershoof) en Den Koogh (Den Helder) geopend. Bezoekers kunnen een kijkje nemen, een rondleiding volgen en alle vragen stellen aan zorgconsulenten en activiteitenbegeleiders.

'Hier kun je gewoon jezelf zijn'


Elisabeth werkt al meer dan twintig jaar bij de dagbesteding en ziet wat het oplevert bij de bezoekers. "Veel mensen komen bij ons om hun zelfstandigheid te behouden. Dagbesteding kan er soms aan bijdragen dat je langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen", legt ze uit. "Mensen vinden het fijn om hier te zijn. Ze hebben bedrijvigheid om zich heen. In de buitenwereld ben je veel bezig met verbloemen, je zet een bepaald masker op. Hier kun je gewoon jezelf zijn. Het is een veilige omgeving, waarin we mensen het gevoel geven dat je je niet anders voor hoeft te doen."

"Als iemand achteruit gaat of vereenzaamt, dan hij of zij bij ons terecht, bijvoorbeeld voor een koffiemomentje." De ontmoetingen bloeien regelmatig uit tot iets moois. "Er ontstaan hier ook echt vriendschappen. Er zijn mensen die elkaar weleens bellen." Wat Elisabeth de meeste voldoening geeft aan haar werk: is dat je een gevoel van veiligheid én gezelligheid kunt bieden. "We krijgen vaak te horen dat mensen gewoon weer opgewekt thuiskomen. Iemand zei laatst 'dit is eigenlijk mijn tweede thuis'. Als we dat hebben bereikt, dan zijn we goed bezig."

Meer informatie


Wilt u ook langskomen? Dan bent u tussen 2 en 6 oktober van harte welkom bij een Omringlocatie bij u in de buurt. Op

www.omring.nl/open-dag-dagbesteding leest u wanneer de locaties open zijn. U bent van harte welkom om binnen te stappen op de aangegeven data en tijdstippen, vooraf aanmelden is niet nodig.