ANNA PAULOWNA - Hoe kom je in contact met de Vrijmetselarij? Heel eenvoudig. Door te bellen met een loge bij jou in de buurt. Maar je kunt ook de lezing over Die Zauberflöte van Mozart bezoeken die op woensdagavond 16 oktober wordt gegeven door Tjeu van den Berk in de Zaanse Vrijmetselaarsloge Anna Paulowna.


Iedere woensdagavond komen de vrijmetselaars van Loge Anna Paulowna bijeen aan de Stationsstraat 61 in Zaandam (op loopafstand van het NS-station). Op 16 oktober staat er een speciaal programma op de agenda: theoloog Tjeu van den Berk geeft die avond een lezing over Die Zauberflöte, de laatste opera van Wolfgang Amadeus Mozart. Deze avond is vrij toegankelijk voor bezoekers die deze lezing willen bijwonen en meer willen weten over de Vrijmetselarij.

Alchemie
In zijn boek ‘Die Zauberflöte. Een alchemistische allegorie’ ontsluiert Van den Berk het verhaal van de opera. Hierin wordt het zogeheten ‘Magnum Opus’, het grote werk van de alchemisten uitgebeeld. Ten tijde van de première van de opera in 1791 vormde de alchemie een mystieke stroming die een belangrijke rol speelde in geheime genootschappen zoals de vrijmetselarij. Mozart werd in december 1784 vrijmetselaar. Van den Berks boek, gepubliceerd in 1994, is inmiddels vertaald naar het Engels, en beleefde in de Nederlandse editie reeds vijf drukken.

Rondleiding
De avond bestaat uit twee delen. Na een korte inleiding over de vrijmetselarij geeft Van den Berk zijn lezing. Tijdens de pauze kunnen geïnteresseerden het historische logegebouw bezichtigen en vragen stellen aan de aanwezige vrijmetselaren over de zogeheten ‘Koninklijke Kunst’. Na de pauze wordt een gedeelte uit de opera getoond ter illustratie van de lezing. Aansluitend is er nog gelegenheid tot het stellen van vragen. De avond zal verlopen volgens de gebruikelijke werkwijze van de vrijmetselaren.

Aanvang: 20:00 uur
Sluiting: 22:15 uur
Zaal open: 19:30 uur
Toegang: gratis
Loge Anna Paulowna: Stationsstraat 61, Zaandam