NIEUWE NIEDORP – Tijdens de gastles van de Fietsersbond bekeken de leerlingen van groep 8 van Basisschool De Snip wat zij gevaarlijke punten vonden op de fietsroute naar school. Ze bedachten oplossingen en schreven die op grote vellen papier. De Fietsersbond verzamelde die aantekeningen en maakte hiervan een uitgebreid adviesrapport. Onlangs kwam de wethouder van verkeer, Lilian Peters, langs om het rapport in ontvangst te nemen en er met de kinderen over te praten.


Zelf actie nemen
De wethouder bedankte de kinderen en vertelde dat zij blij was dat de kinderen hier zelf actie in hadden ondernomen. “Ik vind het mooi dat jullie hiernaar gekeken hebben en ons tips geven om de gevaarlijke situaties te verbeteren. Ik zal het verslag lezen en met de ambtenaren overleggen wat wij eraan kunnen doen.”

Volgend jaar neemt gastorganisator Team Sportservice weer contact op met de gemeente om te overleggen welke tips en oplossingen van de kinderen de gemeente heeft opgepakt en uitgevoerd.

Wat doet een wethouder?
Er waren ook vragen, want het was niet alle kinderen duidelijk wat een wethouder nu precies deed. Met een grote glimlach legde Lilian uit wat haar taken zijn. De kinderen waren onder de indruk, ze begrepen goed dat het veel is en dat de wethouder blij is met de ambtenaren die haar daarbij helpen.

Meebeslissen
Naast de wethouder was ook de lokale woordvoerder van de Fietsersbond, Charles Dekker, aanwezig. Hij vertelde dat zij in de regio meepraten en beslissen bij de aanleg van wegen en fietspaden. Waarbij altijd de veiligheid in de gaten wordt gehouden, net zoals de kinderen deden.

Veilige route naar school
Een veilige fietsroute naar school heeft veel voordelen. Kinderen voelen zich veiliger en gaan (meer) fietsen. Ze richten zich op het plezier van fietsen, in plaats van op het gevaar. Omdat ze meer fietsen en bewegen, kunnen ze op school beter concentreren en leren. De insteek die Team Sportservice met gezond leven en bewegen voor iedereen nastreeft. En ouders maken zich minder zorgen over hun fietsende kinderen en de onveilige verkeerssituaties.

Meer informatie
Team Sportservice en de Fietsersbond werken samen in dit project. Wil jij ook een gastles op jouw school? Neem dan contact op met Michella Komen via mkomen@teamsportservice.nl.