HOLLANDS KROON - Hoe bewust zijn kinderen van wat gezond en ongezond is? Dat is een moeilijke vraag om in één zin te beantwoorden. Om kinderen in groep 7 en 8 te leren wat geluk is, hoe je lekker kunt eten zonder al te veel suiker en hoe je bewegen leuk(er) kunt maken is er Bewust in Balanzzz. Het gratis programma is speciaal voor leerlingen van de groep 7 en 8.

In het kort bestaat de dag uit drie onderdelen. In de ochtend staat geluk op de agenda. “Het is een interactieve workshops met de kinderen, die GGD Hollands Noorden verzorgt. Een medewerker gaat met de kinderen in gesprek over ‘Wat is geluk voor mij?’ ‘Waar word ik blij van?’ ‘Kan ik het beïnvloeden en hoe dan?’ en ‘Wat is de kracht van positief denken?‘”, licht JOGG-regisseur Marjolein Broersen toe.

Helpen bij de lunch
Na de ochtend biedt Vitakidz een gezonde lunch zonder suiker aan. De kinderen mogen daar bij helpen. Ondertussen leggen de voedingsdeskundigen uit waarom we zo ontzettend van suiker en zoet houden. Maar ook wat dat doet met je lijf en wat het verschil is tussen suiker uit een appel en uit een taartje. Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat de kinderen leren hoe je lekker en gezonder kunt eten zonder suiker.

Weet wat je beweegt
Dan breekt het middagprogramma aan. ‘Weet wat je eet en beweegt’ is het thema. Een buurtsportcoach van Team Sportservice gaat met de kinderen aan de slag. Joyce Bruinewoud: “Een stellingenspel, ‘Sta op als…’ waarin kinderen gaan staan als ze zich erin herkennen, ze mogen meten hoe fit ze zijn, leren wat calorieën zijn en gaan lekker bewegen in groepjes.”

USB-stick voor thuis

Aan het eind van de middag krijgen alle jonge deelnemers een USB-stick mee naar huis waarop zij en hun ouders alles nog eens na kunnen lezen. Bewust in Balanzzz is een samenwerking van JOGG Hollands Kroon, Link projecten, GGD, Vitakidz en Team Sportservice en wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Hollands Kroon.

Meer weten of het gratis programma aanvragen? Mail Katy Taylor van Link projecten via katy@linkprojecten.nl