SCHAGEN/HOLLANDS KROON - Kinderen hebben behoefte aan wat extra beweging en ouders aan een uurtje zonder kind. De lockdown maakt het niet makkelijk. We ‘moeten’ thuisonderwijs verzorgen, maar onze kroost ‘moet’ ook in beweging blijven. Ga er maar aanstaan als werkende ouder. Daarom trekken de vakdocenten en buurtsportcoaches de wijken in. Om kinderen in beweging en fit te houden en de ouders wat te ontzien. De eerste Fit en Fun lockdown-editie is donderdag 7 januari.


Op maar liefst 22 locaties verspreid over de gemeenten Hollands Kroon en Schagen gaan de gymdocenten van Team Sportservice op pad met allerlei sport- en spelmateriaal. “We proberen zo goed en zo kwaad als dat kan op allerlei vlakken tegemoet te komen aan bewegingsonderwijs op maat. We snappen namelijk heel goed dat basisscholen met hun handen in het haar zitten met deze plotse lockdown.” Anouschka Terpstra is bij Team Sportservice coördinator Bewegen op en rond school.

Digitale lessen en beweegtips

“We zijn direct aan de slag gegaan met alternatieven voor de reguliere gymlessen die nu niet meer binnen gegeven mogen worden. We denken bijvoorbeeld aan digitale gymlessen, als daar vraag naar is. Maar hebben ook een uitgebreide brochure gemaakt met oefeningen en filmpjes om thuis in beweging te blijven. Niet alleen voor kinderen trouwens, ook voor ouderen hebben we tal van laagdrempelige beweegtips.”

Fit en Fun tijdelijk uitbreiden
Nog een stap verder zijn de extra naschoolse activiteiten die Team Sportservice biedt na de kerstvakantie. De Fit en Fun lockdown-editie. “Normaal gesproken geven we Fit en Fun op een paar locaties, maar nu willen we dit aanbod een tijdlang breder trekken. We hebben 22 locaties uitgekozen, verdeeld over de twee gemeenten. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen gaan alle 22 door of niet.”

Even het hoofd leegmaken
Het idee is om kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 in actie te laten komen. “We kunnen ons voorstellen dat ze van alleen thuisonderwijs af en toe staan te stuiteren om naar buiten te mogen en lekker te rennen, ravotten en spelen. Dus alle bewegingsconsulenten staan klaar om ze daarin te begeleiden. Even het hoofd leegmaken en sportief bezig zijn.”

Onnodige reisbewegingen voorkomen Fit en Fun lockdown-editie is bedoeld voor kinderen uit de groepen 5 tot en met 8. “Maar als een kind zo zelfstandig is dat het alleen naar een locatie kan komen of met een broertje of zusje, dan is dat uiteraard ook prima”, verduidelijkt Anouschka Terpstra. “Wat we willen voorkomen is dat er onnodige reisbewegingen zijn of dat ouders willen kijken. Daarom houden we het kleinschalig en dicht bij huis. Kinderen moet het lopend of fietsend af kunnen. En we proberen zoveel mogelijk de vakleerkracht die normaal gesproken op de school in de buurt lesgeeft, deze buitenlessen te laten verzorgen. Kinderen vinden het leuk om hun eigen juf of meester te zien.”

Aanmelden in je eigen dorpskern
Het totale aanbod Fit en Fun lockdown-editie is te vinden op www.noordhollandactief.nl. Er zijn vijf data, steeds van 15.00 tot 16.00 uur. Aanmelden kan via deze site. Zoek op aanbod en woonplaats en alle mogelijkheden staan op een rij. Inschrijven kan gedurende de hele kerstvakantie. Maandag 4 en dinsdag 5 januari worden alle inschrijvingen verwerkt en gekeken voor welke activiteiten voldoende aanmeldingen zijn. Uiterlijk woensdag 6 januari ontvangt iedereen die zich ingeschreven heeft of de activiteit daadwerkelijk doorgaat en waar precies.