LUTJEWINKEL - Consument verkiest de kazen uit het Noord-Hollandse dorpje Lutjewinkel tot de allerlekkerste kazen van Nederland! De Gouda Cheese Awards is de belangrijkste kaaswedstrijd van Nederland. Dit jaar beoordeelde de consument Goudse Extra Belegen en Overjarige kazen.

In de categorie ‘extra belegen’ namen de Noord-Hollandse Gouda PlanetProof en NoordHollandse Gouda met GOUD en ZILVER twee van de drie podiumplekken in bezit. En in de categorie ‘Overjarig’ werd er ZILVER behaald! Hiermee wordt hernieuwd bewezen dat kaas uit Lutjewinkel eersteklas kwaliteit is en bijzonder wordt gewaardeerd.

Noord-Holland kent al eeuwenlang een rijke historie met betrekking tot kaasbereiding. Eerst op de vele boerderijen en vanaf de 20e eeuw in kaasmakerijen. Zo ook in de Kop van Noord-Holland. In het dorpje Lutjewinkel werd in 1916 de coöperatieve zuivelfabriek ‘West-Friesland’ opgericht. De kwaliteit van kaas werd door de jaren heen steeds beter en de kazen uit Noord-Holland kregen nationaal en internationaal bekendheid en waardering.

Ook vandaag de dag staat de kaasmakerij nog altijd in Lutjewinkel die kwalitatieve hoogwaardige Noord-Hollandse kazen maakt. ‘Lutjewinkel’ is daarmee nog altijd een belangrijke kaasproductielocatie voor de zuivelcoöperatie ‘FrieslandCampina’. Al in 1996 is de ‘Noord-Hollandse Gouda’ door de EU erkend als authentieke streekkaas met een Beschermde Oorsprongsbenaming.

Het spreekt vanzelf dat dit niet iets wat de kaasmakerij alleen kan bewerkstelligen, maar een bijzondere combinatie van verschillende factoren in de keten. Deze begint in de provincie Noord-Holland welke een uniek terroir kent -klimaat, bodem en ligging – die een belangrijke basis is voor de kenmerkende eigenschappen van de kaas. Natuurlijk ook de vele betrokken Noord-Hollandse melkveehouders. Zij dragen dagelijks met veel passie zorg voor hun koeien en het natuurbeheer. Er wordt ook Noord-Hollandse melk met het PlanetProof keurmerk geleverd. Dit betekend dat deze weidemelk duurzamer is geproduceerd. Hierbij blijft natuurlijk gewaarborgd dat men de allerbeste kwaliteit weidemelk levert aan de kaasmakerij. Vakkundige kaasmakers bereiden vervolgens volgens speciaal recept de kazen. De kaasmeesters dragen uiteindelijk zorg voor de rijping zodat de smaak zich optimaal kan ontwikkelen. Iedere schakel is hiermee even belangrijk voor het bereiken van de karakteristieke en romige smaken van de Noord-Hollandse kazen uit Lutjewinkel.

De Noord-Hollandse kazen uit Lutjewinkel zijn in de supermarkt te herkennen aan het Rode Noord-Hollandse Gouda Zegel of bij de kaasspecialist in de kaas/foodspeciaalzaak en op de markt aan het Gouden Lutjewinkel Zegel.