DEN OEVER/HIPPOLYTUSHOEF - De Nationale Molendagen, die gehouden worden op zaterdag 14 en zondag 15 mei, staan bij de Wieringer Molens in het teken van de molenaar. Ook is er veel aandacht voor jeugd op de molen. Tijdens de Molendagen wordt gevierd dat het Gilde van Vrijwillige Molenaars, dat de opleiding van nieuwe molenaars verzorgd, alweer 50 jaar bestaat. Op zaterdag 14 mei is korenmolen De Hoop aan de Hofstraat 57 in Den Oever geopend van 11.00 -15.45 uur. Op zondag 15 mei zijn zowel molen De Hoop als ook molen De Onderneming aan de Koningsweg 75 in Hippolytushoef van 11.00-16.00 uur geopend. Als er voldoende wind is, worden er demonstraties gegeven van het malen van graan.

Er worden rondleidingen verzorgd door de molen, waarbij wordt uitgelegd hoe het oude houten werktuig werkt. Ook is er een leuke fietstocht beschikbaar langs allerlei mooie punten op het voormalige eiland Wieringen. Bij de molens kunt u een routebeschrijving met meer informatie krijgen. Voor wie lekkere trek heeft, worden pannenkoeken gebakken. Ook wordt er koffie, thee en limonade geschonken. En natuurlijk kunt u bij beide molens ons ambachtelijk gemalen volkoren meel en zelf gemaakte tarwebloem kopen.

Molen De Hoop (Den Oever)

Op zaterdag 14 mei zijn er bij molen De Hoop in Den Oever allerlei activiteiten in en rond de molen, die gericht zijn op kinderen. Ze mogen de molenaar helpen met het op de wind zetten van het wiekenkruis, het opspannen van de zeilen op de wieken en het bedienen van de rem om de molen te laten draaien. Ook kunnen ze in de molen met een meelzeef aan de gang om van volkoren meel mooie fijne bloem te maken, waarmee koekjes gebakken kunnen worden. Zijn al die taken goed uitgevoerd, dan krijgen de kinderen een mini-molenaars certificaat.

Voor de oudere bezoekers zijn er natuurlijk rondleidingen. De 368 jaar oude molen zit vol met verhalen, die de molenaar graag verteld. En als er voldoende wind is, kan de molenaar laten zien op welke manier honderden jaren geleden het graan op ambachtelijke wijze werd geproduceerd. Op windkracht worden de maalstenen dan in een eeuwenoud houten werktuig rondgedraaid.

Molen De Onderneming

Op zondag 15 mei wordt er bovendien bij molen De Onderneming een kleine rommelmarkt georganiseerd. Ofwel het beloofd een prachtig mooi molen-weekend te worden, waarbij enthousiaste vrijwilligers met trots aan u hun passie voor hun molens laten zien, een stuk oer-oud Hollands erfgoed.