HIPPOLYTUSHOEF - Het nieuwe recreatieve fietspad is op woensdag 25 augustus 2021 feestelijk geopend met de buurt. De provincie Noord-Holland legde het fietspad aan om de bijzondere historische omgeving beter bereikbaar te maken.


In aanwezigheid van buren, pachters en partners van het project heeft gedeputeerde Esther Rommel (Natuur) met locoburgemeester Mary van Gent de officiële openingshandeling verricht. Met het overhandigen van het naambord ‘Fietsbord Wierdijk’ werd symbolisch het beheer en onderhoud overgedragen aan gemeente Hollands Kroon. De openingshandeling vond plaats in de Wierschuur, met aansluitende een fietstocht langs de Wierdijk.

Esther Rommel: “Er is van alles te zien en beleven op deze historische plek: de enige bewaarde authentieke Wierdijk in West-Europa. Ik hoop dat veel mensen gaan genieten van deze nieuwe fietsroute. Zowel toeristen, maar zeker ook de bewoners en ondernemers uit de buurt.”
Vanaf februari 2021 is gewerkt aan de realisatie van het nieuwe fietspad. Daarnaast heeft de provincie de mogelijkheden om te recreëren vergroot en de dijk op diverse plekken hersteld zodat deze blijft behouden voor de toekomst.

Uitzicht op historie en natuur

Fietsers – maar ook de wandelaars van het provinciale Noord-Hollandpad – kunnen uitrusten op de nieuwe picknickbanken bij de kruising Burgerweg-Stroeërdijk. Het nieuwe uitkijkpunt op de dijk geeft uitzicht op het voormalige eiland Wieringen en de Polder Waard Nieuwland. Natuurliefhebbers kunnen hier genieten van de gebieden van Staatsbosbeheer.

Rijke historie van Wierdijk en Wieringen

Ook heeft de provincie het informatiepunt opgeknapt over de historie van de monumentale Wierdijk, die het eiland Wieringen eeuwenlang beschermde tegen de Zuiderzee. De coupure (dijkdoorsnijding) is geheel vernieuwd, waardoor beter benadrukt wordt waar je het voormalig eiland Wieringen op of af rijdt.

Recreatief fietspad en herstel Wierdijk

Het project Wierdijk geeft een recreatieve impuls aan de omgeving door in totaal 7 kilometer aan nieuw fietspad aan te leggen. De route is te vinden in de app Fietsknoop. Dit is een project van provincie Noord-Holland met financiering van het Waddenfonds. Meer informatie staat op de projectpagina van het Fietspad en herstel Wierdijk.