HOLLANDS KROON - Hoe kunnen kinderen hun talent inzetten om een bijdrage te leveren aan maatschappelijke vraagstukken over gezondheid? Dat leren ze tijdens Eten is Leren. JOGG-regisseur Marjolein Broersen kan het lesprogramma gratis aanbieden in de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool.


Janet en Jill hebben het programma al gevolgd. Zij buigen zich nu over kennis. Weten wat gezond eten is. Maar ook over te weinig tijd hebben om te koken. Ze hebben een oplossing gevonden. Jill maakt iedere dag een gezonde maaltijd en klopt aan bij de buren. Inmiddels neemt de hele straat gretig aftrek. Dat levert haar 13 euro per week op. Dat wil ze besteden aan de nieuwe auto waarvoor haar gezin spaart.

Verbouwde groente naar mensen met geldproblemen
Sarah, Yara en Vienna verbouwen zelf groente en een keer per maand komt een supermarktmedewerker het extra eten ophalen. Daar krijgen ze een kleine vergoeding voor. De groenten worden in de supermarkt voor een klein bedrag verkocht aan mensen met geldproblemen.

Robot wijst klant op aanbiedingen
En dan Boy, Jens, Jayden. Zij vinden dat supermarkten gezond voedsel goedkoper moeten aanbieden en ongezond voedsel juist duurder moeten maken. Hun conclusie: supermarkten zullen geld besparen op marketing als ze alleen reclame maken voor gezonde voeding. Jayden en Boy maakten bovendien een robot die door de supermarkt ‘wandelt’ en de aanbiedingen voor gezonde voeding aankondigt. Prachtige voorbeelden die voortgevloeid zijn uit het project Eten is Leren!

Gratis gastlessen
Het lesprogramma is ontwikkeld door Designathon Works in samenwerking met Microsoft en de gemeente Hollands Kroon. Marjolein Broersen houdt zich als JOGG-regisseur bezig met een gezonde toekomst voor de jeugd in Hollands Kroon. “Leerkrachten die deze gastles willen krijgen kunnen deze gratis bij mij aanvragen. Het gaat om in totaal vier gastlessen van anderhalf uur, gegeven door een deskundige trainer. Er zijn inmiddels zes scholen die de aanvraag ingediend hebben, maar we hebben nog wat plekken vrij tot de kerstvakantie.”

Meer weten? Neem contact op met Marjolein Broersen via mbroersen@teamsportservice.nl.