LUTJEWINKEL - ‘Hoe wordt Hollands Kroon de gezondste gemeente?’ Over die vraag hebben allerlei partijen lang en diep nagedacht. Een eerste activiteit die hieruit voortvloeit is ‘een beweegmoment voor de lunch’. Dit idee gaat nu concreet worden. Jan Barelds van cultuurhuis De Kolk wil een wandelgroep starten. Met hulp van het Sportakkoord Hollands Kroon en Team Sportservice.

Berend Opdam van Team Sportservice heeft al meerdere wandelgroepen in de Noordkop opgezet. Maar deze club gaat nog net een stapje verder. “De groepen in de regio wandelen een uur en doen dan een kop koffie of thee. Deze groep zou ook eens per week met elkaar op pad gaan, maar maken ook nog elke maand een gezonde lunch klaar met elkaar. Een diëtist kijkt over hun schouder mee of het ook wel echt gezond is”, lacht bewegingsagoog Berend Opdam. “En daarna gaan ze natuurlijk samen aan tafel. De diëtist kan dan nog wat tips geven over gezonde voeding en beweging.”

Gezondste gemeente
Jan Barelds legt uit hoe dit idee tot stand is gekomen: “Het komt voort uit een opeenvolging van ontmoetingen. De eerste was in de herfst van 2021 in de Cultuurschuur in Wieringerwerf, een initiatief van Team Sportservice. Het doel was: wat moeten of kunnen we doen om te werken aan de realisatie van Hollands Kroon als gezondste gemeente? Daar werd de Hersenstichting genoemd en hoe goed wandelen is voor je hersenen. Ook werd de app Ommetje van die Hersenstichting genoemd. Ik ben gaan wandelen en heb me een beetje meer in lopen verdiept. Waar wandelen allemaal goed voor is! Ik gebruik daarbij de Ommetje-app als stimulatie- en registratiemiddel.”

Blij, contactrijker en bewust
Daarnaast is Barelds betrokken bij cultuurhuis De Kolk. “Een stichting met het woord ontmoeting hoog in het vaandel. Het cultuurhuis heeft veel mogelijkheden en veel vrije ruimte die benut kunnen en naar mijn mening benut móeten worden. Een en ander bij elkaar leek mij een goed plan met mogelijkheden. Wandelen maakt gezond, blij, contactrijker, bewust van de natuur en je omgeving.”

Deelnemers nodig

Voor de nieuwe wandelgroep met lunch zijn natuurlijk deelnemers nodig. De start is dinsdag 12 april, de eerste gezamenlijke lunch dinsdag 3 mei. Na elke wandeling is er koffie en thee in het Cultuurhuis.

Wie meer wil weten, kan contact opnemen met Berend Opdam via bopdam@teamsportservice.nl of 0224-214774.