WIERINGERWERF - Veel mensen genieten van de natuur en de rust in het Dijkgatbos en Robbenoordbos. Ook bezoekers met honden zijn van harte welkom, maar de hond dient dan wel aangelijnd te zijn. De komende weken gaan boswachters van Staatsbosbeheer in gesprek met bezoekers van het bos om extra aandacht te vragen voor de regels die er zijn in het gebied. Mensen die we met hun hond aangelijnd treffen, maken kans op een leuke prijs. Hiermee wil Staatsbosbeheer meer bewustwording creëren zodat dieren in het bos, juist in de koude en natte winterperiode, rust kunnen houden om hun energie te sparen.

Honden zijn welkom in het bos
Boswachter Mikal Folkertsma vertelt: “In het Robbenoord- en Dijkgatbos kun je heerlijk wandelen, ook met je trouwe viervoeter. Zelf geniet ik wekelijks van mijn wandelingen door het bos samen met mijn hond Twirre. Honden zijn van harte welkom in het bos, maar we vragen je wel om ze aan de lijn te houden. Neem een lange lijn mee zodat je hond heerlijk kan snuffelen, maar niet de kans heeft om wild als reeën of vogels op te jagen. Op die manier hebben de dieren die in het bos leven ook ruimte om zich veilig schuil te houden en zo energie te sparen tijden de koude maanden.”

De aanlijner wint
De komende weken maken bezoekers die hun hond aangelijnd uitlaten kans op een mooie prijs. Boswachters delen kaartjes uit waarmee de baasjes kans maken op een speciale excursie met de boswachter, waarop ook hun hond welkom is. Door de regels te respecteren wordt dus niet alleen een boete vermeden, maar maken hondeneigenaren de komende weken ook nog kans op een prijs. Heb je je hond niet aan de lijn, dan loop je het risico op een boete van 106 euro.

Voorlichtingsacties
Op zondagmiddag 15 januari trappen de boswachters de campagne vanaf op de parkeerplaats in het Dijkgatbos aan de Noorderdijkweg. Tijdens deze voorlichtingsacties kunnen bezoekers meer informatie krijgen over het bos en haar bewoners, maar ook over het werk van de boswachters en over het ‘waarom’ van de spelregels die er gelden in de natuur. De boswachters zijn tijdens de campagne regelmatig in het bos aanwezig. Voor de campagne krijgen de boswachters ondersteuning van de BOA’s van Gemeente Hollands kroon, zodat zoveel mogelijk mensen bereikt kunnen worden met de boodschap.