NIEUWE NIEDORP - Op 30 juni 2023 ontvangt Henk Harberts, voorzitter van het Grootmoederstijd & Motoren Museum in Nieuwe Niedorp van wethouder Mary van Gent het certificaat voor een dementievriendelijke organisatie. Tevens krijgen alle bestuursleden en vrijwilligers de vergeet-mij-niet-broche opgespeld door Liesbeth Vlietstra-Wouterse, voorzitter van Alzheimer Nederland, afdeling Noord-Holland-Noord. Hiermee wenst het Museum haar bijdrage te leveren aan een dementievriendelijke organisatie op weg naar een dementievriendelijk Hollands Kroon.

Henk Harberts: "Meerdere collega’s in het museum hebben de training ‘omgaan met dementie’ gevolgd. Dit certificaat is een aanmoediging om dementievriendelijkheid binnen de organisatie verder te ontwikkelen en uit te dragen naar de gemeenschap. Onze medewerkers die telefonisch of fysiek in contact komen met allerlei inwoners, dus ook met inwoners met dementie, hebben hier baat bij. Dit leidt tot minder stress op de werkvloer voor zowel onze klanten als de medewerkers. Alzheimer Nederland en de gemeente Hollands Kroon doen hun uiterste best om ons zoveel mogelijk te ondersteunen.”

Samen werken aan een dementievriendelijke gemeente
In 2022 waren er in Hollands Kroon 800 mensen geregistreerd met de ziekte dementie. Naar verwachting neemt dit aantal de komende jaren alleen maar toe.
In 2030 verwacht men 1000 mensen met dementie en tien jaar later een stijging naar 1400 mensen. Nu én in de toekomst krijgen dus steeds meer mantelzorgers, inwoners en organisaties te maken met dementie. Mensen met dementie nemen immers gewoon deel aan het ‘gewone leven’; je komt ze tegen op straat, bij de bakker, in de supermarkt of bij de lokale vereniging. Het is belangrijk dat wij als inwoners, bedrijven en verenigingen, kennis hebben van dementie en hoe hier goed mee om te gaan.

Uw organisatie ook dementievriendelijk?
Vanuit Alzheimer Nederland en de gemeente Hollands Kroon roepen we organisaties op deel te nemen aan de training, zodat steeds meer organisaties het principe van een dementievriendelijke organisatie gaan uitdragen. Meer weten over hoe om te gaan met dementie voor u of uw organisatie? Kijk op: www.alzheimer-nederland.nl/dementievriendelijk