WIERINGERWERF – Kinderen uit groep 8 van basisscholen uit de wijde omgeving kregen een uitdagende uitnodiging van rsg Wiringherlant op de mat. “Jullie gaan op ontdekkingsreis door onze school en maken voor verschillende vakken opdrachten. Na iedere opdracht krijg je een code. Weten jullie met deze code de kluis te kraken? Dan ligt er een mooi cadeau voor jullie klas in de kluis.”

Spannend om op deze manier je nieuwe school te leren kennen en ontdekken. De tijd van louter rondleidingen door de lokalen en een praatje van de verschillende docenten en rector ligt inmiddels lang achter ons. “We willen kinderen op een andere manier laten kennismaken met onze school. Want we zijn ook veel meer dan een gebouw waar je alleen maar les krijgt. We willen onze leerlingen echt voorbereiden op een leven na school”, vertelt Janneke Rozemeijer, afdelingsleider van het brugklasteam.

Dinsdag 31 januari zet Wiringherlant de deuren van de school daarom wijd open voor toekomstige leerlingen en hun ouders of verzorgers tijdens de WRLT Open dag. “We hebben bewust gekozen voor een middag- en een avondprogramma. In de middag komen de groep 8-ers met hun klasgenoten naar onze school. Samen gaan ze op ontdekkingsreis door een escaperoom. Daar kunnen ze een prijs mee winnen.”

Voorstelling in het Engels
Tijdens het avondprogramma zijn naast de kinderen, ouders en verzorgers welkom. Ook dan is er van alles te zien en beleven. “Bijvoorbeeld een tto-voorstelling. Dat is een interactieve voorstelling in het Engels. Want tto staat voor tweetalig onderwijs. En onze docenten vertellen van alles over hun vak. De kinderen laten bovendien zien wat ze allemaal die middag hebben gedaan en geleerd.”

Global Citizen of sportklas
Om te laten zien dat Wiringherlant meer is dan een ‘gewone’ school, krijgen de bezoekers ook een inkijkje in en een voorproefje van het extra aanbod. “Dan kun je denken aan de sportklas, tweetalig onderwijs, Global Citizen en de Jongerenrechtbank”, noemt de afdelingsleider als voorbeelden.

Onderwijs van de toekomst
“Maar ook leggen we uit wat je in onze drie labs kunt doen en leren. We hebben een duurzaamheids-, makers- en een techlab. Die laatste twee zijn gloednieuw, sinds dit schooljaar in gebruik. In het duurzaamheidslab vind je onder andere technisch Lego. We willen met dit onderwijs van de toekomst techniek aantrekkelijker maken. Bijvoorbeeld met virtual reality-brillen, robots en 3D-printers. Met moderne middelen laten zien wat de mogelijkheden zijn. En wat je dus in de praktijk kunt doen.”

Medialab: dat is werken op iMacs
Speciale aandacht is er ook voor het medialab dat volop in ontwikkeling is. “Leerlingen kunnen de spiksplinternieuwe iMacs bewonderen. We geven sinds vorige week wordt les in dit lokaal, waar de kinderen leren werken met programma’s als Photoshop en Indesign.”

Aanmelden niet nodig
De open dag is voor leerlingen die al zijn aangemeld en leerlingen die nog twijfelen. Het avondprogramma begint om 18.30 en duurt tot 21.00 uur. Rsg Wiringherlant is te vinden aan de Dr. Tamsmalaan 1a in Wieringerwerf.