HOLLANDS KROON - Sinds 2012 verzorgt Belbus Noordkop deur tot deurvervoer voor de 50 duizend inwoners van de gemeente Hollands Kroon: dagelijks van 6.00 – 24.00 uur, zeven dagen in de week.
In 2013 verschraalde het openbaar vervoer in deze regio enorm”, zegt verenigingsvoorzitter Feiko van der Laan, “ook zocht de gemeente een oplossing voor mensen die deur tot deurvervoer nodig hebben.” Om die gaten op te vullen is toen in de gemeente Hollands Kroon de Belbus Noordkop opgericht. Inmiddels vervoeren de ongeveer 75 vrijwillige chauffeurs zo’n 13 duizend passagiers per jaar.


De negen bussen van de vervoersvereniging rijden hun klanten naar bestemmingen binnen de gemeente, maar ook naar Den Helder, Medemblik, Schagen, Hoorn, Heerhugowaard en Alkmaar.
“Even voor de duidelijkheid. We vervoeren alleen inwoners uit de gemeente Hollands Kroon en die moeten ook lid zijn van de vereniging Belbus Noordkop”, benadrukt Van der Laan. En dat zijn er inmiddels 1500. “We krijgen regelmatig vragen van inwoners uit omliggende gemeenten of zij ook gebruik kunnen maken van onze bussen. Maar dat kan dus niet. De gemeente Hollands Kroon subsidieert de belbus en doet dat alleen voor haar eigen inwoners.”
Ook mensen die via de gemeente Hollands Kroon in aanmerking komen voor WMO-vervoer kunnen van de bus gebruik maken.

Sociale functie
De belbus vervoert haar leden naar allerhande bestemmingen in het verzorgingsgebied: familiebezoek, ziekenhuizen, buurthuizen, de supermarkt, een avondje uit. Daar zit geen limiet aan. Van der Laan is naast voorzitter ook chauffeur. De sociale functie van de belbus is heel belangrijk, merken hij en de andere chauffeurs. “Doordat wij rijden halen we sommige mensen echt uit hun sociale isolement. Met een praatje tijdens de rit en omdat ze ergens naar toe kunnen.”

Re-integratie
De vereniging heeft ook een lijntje met het UWV. Mensen die in aanmerking komen voor een re-integratietraject kunnen dat ook bij de Belbus Noordkop doen: als chauffeur of als planner. “We hadden laatst iemand die bij ons als vrijwillig chauffeur aan de slag ging en dat rijden zo leuk vond dat hij een opleiding voor taxichauffeur is gaan volgen. Onlangs heeft hij zijn certificaat gehaald.
Fiona Bijvoet werkte op een notariskantoor, kreeg gezondheidsproblemen en ging in haar traject als telefoniste aan de slag bij de belbus. “Ik doe dat nu drie ochtenden in de week en het bevalt mij prima. Sinds april heb ik een betaald vast contract gekregen.”

Dat kon omdat de planningsfunctie bij de Belbus Noordkop is uitbesteed aan een commerciële organisatie. Verder zijn de chauffeurs en bestuursleden trouwens allemaal onbetaalde vrijwilligers.”

Burgemeester

Burgemeester Rian van Dam van Hollands Kroon en haar partner zijn twee van die vrijwillige chauffeurs. De burgemeester deed dat na haar aantreden in 2018 om haar gemeente en de inwoners op een informele manier te leren kennen, zegt Van der Laan. “Het zegt ook iets over het belang dat de gemeente aan de belbus toekent.” De burgemeester rijdt 1x per maand en valt af en toe in. Haar partner rijdt wekelijks.

Chauffeurs gezocht
De Belbus Noordkop is voortdurend op zoek naar nieuwe chauffeurs. Na een korte opleiding kunnen zij aan de slag op dagen en tijdstippen die hen uitkomen. Er zijn dagelijks drie diensten: ochtend, middag en avond. Vooral aan weekendchauffeurs is behoefte. Chauffeurs gaan werken in een professionele organisatie met leuke collega’s en krijgen bedrijfskleding, een jaarlijkse feestavond en een kerstpakket.

Interesse? Bellen kan van maandag t/m donderdag van 9-12 uur naar 0224422140 of stuur een mail naar secretariaat@belbusnoordkop.nl. Meer informatie op www.belbusnoordkop.nl.