HIPPOLYTUSHOEF – “Nee echt, barbecueën is gezond. Alleen pakken de meesten het niet handig aan. Ze steken het vuur aan als ze eigenlijk al trek hebben. En dan lonkt dat brood. Met kruidenboter en satésaus.” Gewichtsconsulent Hanke Prijs wil met haar culinaire workshop laten zien hoe je van een barbecue of gourmet een gezond feestje kunt bouwen. Dat doet ze zondag 7 juni bij Mieke’s eten en drinken.

“Ik krijg zo vaak in mijn praktijk te horen: ‘ja maar, we gaan van het weekend barbecueën, dan loopt het weer helemaal mis’. ‘Waarom’, vraag ik dan. ‘Ja eh, dat snap je toch wel’. Nee, dat snap ik niet. Tuurlijk, ik snap het wel, maar het hoeft niet. Want grillen is juist heel gezond. Het ongezonde zit-em in het stokbrood vooraf, de hoeveelheid, het tempo en voor sommigen de alcohol.”

Hanke Prijs heeft daarom met chef-kok Ed Bontekoning een volgende workshop in het leven geroepen. Zij legt uit, de chef bereidt ondertussen een paar mooie grillgerechten voor. Die de gasten nadien heerlijk mogen verorberen. Een uitgebreid menu met ook een zoete, gezonde afsluiter.

Elke keer een ander struikelpunt
Eerdere workshops hadden andere thema’s. Zo was er een visworkshop met ‘gastdocent’ Cees Meeldijk en een culinaire lezing met thema Kerst. “We kiezen iedere keer een ‘struikelpunt’. Iets waar mensen – die met een gezonde levensstijl bezig zijn – lering uit kunnen trekken. Ik weet dat vakantie, barbecues en gourmet een heikel punt zijn. Vandaar dat Ed en ik het nu over deze boeg gooien.”

Meer plezier in je buitenetentje
Eerst geeft de gewichtsconsulent uitleg. Hoe pak je het wel goed en gezond aan? Hoe behoed je jezelf voor valkuilen? Wat zijn leuke en lekkere recepten voor op de barbecue? Hanke Prijs: “Vervang de standaard speklap, worst en hamburger eens voor iets origineels, dat toch heel lekker is en veel gezonder. Zo heb je ook nog eens veel meer plezier van je buitenetentje.”

Na de breinbrekers lekker eten
Onderwijl staat chef Bontekoning in de keuken gezonde maar lekkere gerechten te bereiden op de grill. De deelnemers gaan nog even interactief aan de slag met wat breinbrekers en daarna wacht ze een echt barbecue-menu. Meerdere gangen waaronder bijzondere maar simpele vlees-, vis- en bijgerechten en natuurlijk een toetje komen voorbij.

Coronaproof tafelschikking
Wie mee wil doen aan deze culinaire workshop moet zich opgeven. In verband met de coronamaatregelen is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Deelnemers dienen in hun aanmelding aan te geven met wie ze komen. Zijn dat gezinsleden uit hetzelfde huishouden of anderen? Zo kan de bediening van Mieke’s eten en drinken de tafelschikking coronaproof regelen.

Aanmelden via info@hankeprijs.nl of 06-12951964. De kosten voor de complete workshop inclusief koffie, thee, meerdere barbecuegerechten en nagerecht zijn 32,50 euro. Drankjes worden apart verrekend.
De workshop is zondag 7 juni in restaurant Mieke’s eten en drinken, Rijksstraatweg 15 in Hippolytushoef. Inloop vanaf 11.30 uur, aanvang 12.00 uur.