WIERINGEN - Elk jaar proberen we een extra speciale artiest te programmeren in De Kas. Vorig jaar was dit Lindsay Clark uit de US en dit jaar is dat King Ayisoba uit Ghana. We zijn vereerd om King Ayisoba te verwelkomen tijdens deze speciale editie van "De Kas presenteert".


Cultureel ondernemer Dina Popma is heel erg trots, 'ik vind het belangrijk om iets anders aan te bieden dan de muziek die we al kennen van de radio. Het is nodig om af en toe een ander geluid te laten horen en De Kas is daar de perfecte plek voor'. In de afgelopen twee jaar hebben zich steeds meer mensen verbonden aan De Kas en Dina's missie blijkt geslaagd. 'We gaan gewoon door, zegt Dina, want het warme publiek wat afkomt op deze concerten is erg blij met de komst zoveel verschillende soorten muziek en de sfeer in De Kas is bijzonder, daar moet je echt bij zijn!'

Leuk om nog even te vermelden is dat Kelly Sue Wieringen tijdens deze avond met een kraam komt te staan met duurzame en fair trade artikelen.

KING AYISOBA
In Ghana is hij al meer dan tien jaar een van de grootste sterren in zijn land. Hij verovert de hele wereld met zijn tranceachtige spel op de kologo (een 2-snarige luit gemaakt van kalebas en geitenhuid), en zijn rauwe politieke boodschappen.Ooit "A West-African Captain Beefheart meets Bo Diddley" genoemd, maar ook een Ghanees antwoord op Fela Kuti met de verbeeldingskracht en groove van Lee Perry, een artiest met wie hij in het verleden ook heeft samen gewerkt.

Zijn spel is percussief en melodieus tegelijk, zijn liedjes zijn pakkend en het prikkeldraad met sociaal-politieke boodschappen die je gedachten laten tollen terwijl je heupen staan te schudden.

Koning Ayisoba brengt nog een grootheid met hem op tournee: Ayuune Sule, een goochelaar met de sinyaka, een percussie-instrument uit Ghana's Upper East en begaafd met een bezielde stem en zo zoet als honingwijn. King Ayisoba heeft zojuist een nieuw album uitgebracht met de titel WORK HARD, geproduceerd door ZEA, Arnold de Boer uit Amsterdam, die ook veel Ghanese muziek uitbracht op zijn label Makkum Records. Het album is fris, vrolijk en geeft een stem aan verschillende sociale kwesties. Koning Ayisoba speelt traditionele muziek uit de toekomst!

Ayuune Sule speelt ook kologo en zal ook solo-optreden tijdens deze Europese tour. Hij bracht twee jaar geleden een album uit dat in hoge rotatie was op de Britse BBC-radio.

De muziek van King Ayisoba en Ayuune Sule is uitgebracht op Arnold de Boer's Makkum Records, de man achter ZEA en tevens zanger/gitarist van Nederlandse undergroundband The Ex. De Boer werkt al sinds 2012 samen met King Ayisoba, en zal hem ook op het podium vergezellen tijdens deze Europese tour.