WIERINGEN - Wat hebben fietsen en jeu de boules nu in hemelsnaam met elkaar te maken? Niet veel zou je denken. Toch wel. Team Sportservice laat tijdens de Fiets- en Ontdekdag op zaterdag 14 mei zien wat. Dan kunnen vier groepen van tien personen per groep ontdekken wat de ene met de andere sport te maken heeft.

Om 9.30 uur gaat de eerste groep van start vanaf Boel Skik ’92. Deze jeu de boulesvereniging in Den Oever biedt de fietsers eerst een kop koffie of thee aan. Zorgoutlet de Betue is aanwezig om uitleg te geven over driewielfietsen en de duofiets en dan klimmen de dames en heren op de pedalen voor een tocht van zo’n 25 kilometer over het oude Wieringen.

“De Fiets- en Ontdekdagen zijn onderdeel van het project Doortrappen. Dat project wil ouderen leren over, bewuster maken van en nog meer plezier beleven aan fietsen. Wij geven invulling aan Doortrappen voor de gemeente Den Helder, Schagen en Hollands Kroon. De fietsdagen die we organiseren zijn voor ouderen vanaf 55 jaar die nog graag fietsen en misschien wel meer willen leren over fietsen”, licht Remy Kluvers van Team Sportservice toe.

‘Over mijn eigen eiland’
Het initiatief lag eigenlijk bij Boel Skik ’92. “Ze benaderden ons met de vraag of we niet eens wat meer aandacht aan jeu de boules konden besteden. Dat leek ons een ontzettend leuk idee en binnen het projectteam meenden we dat het leuk zou zijn om er een fietstocht aan te verbinden. De eerste gaat over mijn eigen ‘eiland’”, lacht Wieringer Freek de Kort van Team Sportservice.

Bandencheck en potje jeu de boules
Maar niet alleen de jeu de boulesvereniging verleent medewerking aan de tocht. Bij RL Wheels in Hippolytushoef kunnen de deelnemers een bandencheck laten uitvoeren, de koffiestop is bij camping Waddenzee in Westerland, bij restaurant De Zingende Wielen in Den Oever geeft de VVN een presentatie en uiteindelijk beëindigen de fietsers hun tocht weer bij Boel Skik. Natuurlijk spelen ze daar nog een gezellig potje jeu de boules met elkaar.

Blijvende Doortrappenroute
Aan het eind van de tocht kunnen de deelnemers een enquête invullen. “We willen er namelijk een Doortrappenroute van maken. Dat wil zeggen dat-ie blijvend is. Daarom willen we weten of het echt wel een geschikte route is voor de doelgroep”, verklaart Remy Kluvers.

Aanmelden via noordhollandactief.nl
Deelname aan de Fiets- en Ontdekdagen is 2,50 euro. De eerste start is om 9.30 uur, daarna vertrekt er elk half uur een nieuwe groep. De laatste laat het boulesterrein om 11.00 uur achter zich. Inschrijven voor een van de groepen kan via noordhollandactief.nl of stuur een mail naar Freek de Kort via fdekort@teamsportservice.nl of 0224-214774.