WIERINGERWERF - Veel mensen genieten van de natuur en de rust in het Dijkgatbos en Robbenoordbos. Ook hondenbezitters zijn met hun hond van harte welkom, als deze aan de lijn zit. De komende weken gaan de boswachters van Staatsbosbeheer in gesprek met bezoekers om extra aandacht te vragen voor de regels die er zijn in het gebied. Baasjes die zich aan de toegangsregels houden en hun hond aangelijnd uitlaten in het bos maken kans op een leuke prijs.

Honden zijn welkom in het bos
Met deze actie wil Staatsbosbeheer meer bewustwording creëren bij bezoekers, zodat dieren in het bos, juist in de koude en natte winterperiode, rust kunnen houden om hun energie te sparen. Honden zijn van harte welkom in het bos, mits ze aangelijnd zijn. ‘Neem een lange lijn mee zodat je hond heerlijk kan snuffelen, maar niet de kans heeft om wild of vogels op te jagen. Op die manier kun je samen genieten van het bos en hebben de dieren die in het bos leven ook ruimte om zich veilig schuil te houden en zo energie te sparen.’, aldus boswachter Mikal Folkertsma.

Energiespaarstand?

In de winter is er minder voedsel beschikbaar voor veel dieren. Bovendien kost het zichzelf warmhouden behoorlijk wat energie als het koud en nat is. Voor veel zoogdieren, waaronder reeën geldt ze uitgerust met een zogenaamd ‘energiebesparingsprogramma’; hun lichaamsfuncties werken in deze tijd op een laag pitje waardoor ze in een soort winterrust verkeren. Hierbij worden lichaamstemperatuur, pols, ademhaling en stofwisseling drastisch gereduceerd. Deze spaarstand werkt alleen als dieren zich veilig voelen. Als het dier zich in een situatie bevindt waarin het moet vluchten, wordt de ‘inwendige energieschakelaar’ automatisch omgezet waardoor alle beschikbare kracht meteen wordt geactiveerd.

Een loslopende hond die door de bosvakken heen loopt creëert een onveilige situatie waardoor dieren kostbare energie gebruiken. Energie die ze letterlijk nodig hebben om te overleven. Het is niet alleen verstorend als dieren concreet opgejaagd worden. Honden (en mensen) laten geuren achterlaten als ze van het pad gaan. Ook daardoor kunnen dieren verstoord raken, waardoor ze niet meer hun gebruikelijke routes en slaapplekken durven te gebruiken.

De aanlijner wint!
De komende weken zullen de boswachters dus vaker aanwezig zijn in het Robbenoord- en Dijkgatbos. Hondeneigenaren die de boswachters tegenkomen met hun hond aan de lijn maken kans op een mooie prijs: een speciale excursie met de boswachter, waarop ook hun hond welkom is. Door de regels te respecteren vermijden bezoekers dus niet alleen een boete van 109 euro, maar maken hondenbaasjes in januari en februari ook nog kans op een prijs!