HOLLANDS KROON - Of je er nu in gaat wonen of er een bedrijfsruimte in gaat starten: er zijn veel redenen om een oud pand aan te schaffen. Natuurlijk komt hier wat meer uitdaging bij kijken dan wanneer je investeert in nieuwbouw. Maar er zitten zeker voordelen aan. Waar je op kunt letten en rekening mee kunt houden? Lees verder voor handige tips en tricks.

Kijk naar de charme

Allereerst is het mooi om naar de charme van een oud pand te kijken. Hier doe je het immers toch een beetje voor! Een oud gebouw heeft vaak simpelweg meer karakter dan een nieuw gebouw. En dat is wat waard. Waar ben je precies naar op zoek in een ouder pand? Misschien denk je aan een specifieke bouwstijl of bouwperiode. Of val je juist voor bepaalde details, zoals een type kozijn of een oud dak. Houd je blik daarbij wel realistisch. Een ouder gebouw kan immers ook de nodige nadelen hebben. Zo is asbest een bekend probleem. Gelukkig kan een professionele partij voor asbest Utrecht je helpen met het verwijderen ervan. Op die manier valt er veel op te knappen aan een ouder pand. Dat komt goed uit! Tegelijkertijd blijft de charme bewaard, waardoor in eerste instantie je blik op een pand is gevallen. Laat vooraf in ieder geval een bouwkundige keuring doen om goed op de hoogte te zijn van de staat van het pand.

Verbouwingsplannen

Ga je het pand verbouwen? Werk je verbouwingsplannen goed uit. Hier komt immers flink wat bij kijken. Je kunt dit daarom maar beter op papier zetten. Op welke manier wil je het pand opknappen? Welk budget heb je daarbij nodig? Je kunt het allemaal uitwerken. Een aannemer kan je hierbij helpen. Neem alle onderdelen erin op. Dit begint bij de sloop. Wie helpt je hierbij? Professionals van asbest Amsterdam halen asbest voor je weg. Ook kun je hulp gebruiken bij onder andere het plaatsen van isolatiemateriaal of juist nieuw sanitair aan de binnenkant van het pand. Maak een goede inschatting van de opknapbeurt die nodig is om het pand weer in goede staat te kunnen gebruiken. Het ene oude pand verkeert in een slechtere staat dan het andere oude pand. Hier kun je nog rekening mee houden in je zoektocht. Met name als het pand erg vervallen is, gaat er veel tijd in de renovatie zitten. Geen punt voor jouw plannen? Dan kun je er natuurlijk gewoon mee door. Houd tevens rekening met vergunningen die je nodig hebt. Hier kun je vooraf naar informeren. Koop je een monument? Dan kun je vaak niet zomaar (alles) gaan verbouwen. Hier wil je dus vooraf ook alvast meer over weten. Aan de andere kant kun je mogelijk gebruik maken van subsidies, bijvoorbeeld als je het pand gaat verduurzamen. Daar doe je je voordeel mee, zeker bij een grotere verbouwing.

Inrichting

Welke plannen je ook hebt met het pand, denk meteen na over de ideale inrichting. Stel daarbij tevens vast of de inrichting die je voor ogen hebt wel haalbaar is in het pand. Voldoende de ruimtes aan de wensen en eisen die je stelt? Voor een woonruimte ziet dit er natuurlijk weer heel anders uit dan voor een bedrijfsruimte. Kijk in ieder geval door de huidige staat en indeling heen. Probeer juist wel alvast te visualiseren hoe het pand er straks uitziet, als je plannen zijn waargemaakt. Je kunt dit ook laten uittekenen. Zoek uit wat je precies kunt realiseren met het aantal vierkante meters dat je straks ter beschikking hebt. Hier kun je ook het aantal vierkante meters op afstemmen, als je nog op zoek bent naar een pand.

Er zitten net wat meer haken en ogen aan de koop van een oud pand dan aan de koop van een nieuw pand. Maar als je weet waar je rekening mee moet houden, kun je er gewoon mee doorgaan. Zeker als het je droom is!