Ineens werd alles anders: verdeeldheid, onzekerheid, onbegrip en plannen die gecanceld moesten worden. Iedereen weet de gevolgen op persoonlijk of zakelijk gebied.


Het werd een jaar waarin er alleen nog maar gesproken werd over corona, het aantal besmettingen, zieken en doden. En er waren niet alleen corona doden, denk maar eens aan de mensen die afscheid moesten nemen van een dierbare die niet aan corona is overleden of die ander slecht nieuws te horen kregen. Dan is er nog het alleen zijn, het toegenomen gevoel van eenzaamheid.

Toch bracht 2020 ook mooie dingen: de natuur kwam tot rust, de zon leek wel uitbundiger te schijnen en de lucht werd schoner. Er ontstonden mooie en creatieve initiatieven. Voor veel mensen kwam er ook een soort van rust, het niet meer zoveel moeten, de agenda’s die plotseling leeg werden. Noem het bezinning,

Een jaar met zoveel tegenstrijdigheden!

Met opgelegde maatregelen waar iedereen wel een menig over had. Aan het einde van dit jaar, is er de hoop voor velen dat door het vaccin het normale leven weer zal terugkomen. Dat we weer kunnen doen wat we altijd hebben gedaan. Echter, is er ook een grote groep die daar anders overdenkt. Die ook eigenlijk helemaal niet meer terug wil naar al dat moeten, weer in de ratrace van voorheen.

Mijn wens voor iedereen voor 2021 is, dat welke beslissing je ook neemt, je dit doet zonder de ander te veroordelen. Laten we de ander met respect voor zijn/haar keuze behandelen! Misschien wordt 2021 dan wel een jaar zonder wijzende vingers, oordelen en veroordelen.