In het Noorden van Nederland vind je geen files maar prachtige natuurgebieden, geweldige waterlandschappen, karakteristieke straatjes. Kortom, een zeer geliefd deel van Nederland om op de fiets te verkennen. In menige cafe of restaurant word je onderweg op de hoogte gehouden met het speelschema EK. Tijd om op de fiets te stappen!

Waarom moet je Noord-Holland op de fiets verkennen?

Wanneer je in Noord-Holland gaat fietsen heb je in vergelijking met andere delen van Nederland een voordeel, nergens liggen in Nederland fietspaden dwars door de natuur heen. Hieronder vind je een aantal fietsroutes in Noord-Holland die je af kunt leggen.

Tussen Hoogezand en Zuidlaren vind je het Zuidlaardermeer. Op verschillende manieren kun je hier ontspannen. Watersporten beoefenen, volgens spotten, van de zon genieten en natuurlijk prachtige fietstochten maken. Bij Paviljoen De Leine start je de fietstocht, hier kun je direct het vloedmoeras van Leine bewonderen. Landgeiten die het land onderhouden, en bevers in hun eigen beverburchten. Onderweg kom je ook een palingrokerij en een uitkijktoren tegen.

Van Lemmer naar Leeuwarden

In Friesland is Lemmer een zeer populaire plaats. Het plaatsje ligt aan het IJsselmeer in de gemeente Friese Meren. In andere regio’s staat Lemmer vooral bekend als perfecte watersportlocatie. Het “Rondje Friesland” start je in Lemmer waarna de fietsroute naar het noorden wordt voortgezet. Onder andere Joure, Makkum en Goutum worden gepasseerd met als eind Leeuwarden. Bij deze fietstocht draait het om karakteristieke dorpjes, water en een rijke historie.

Genieten in de zomer: Dwingeloo naar Giethoorn

Dwingeloo mag je om verschillende redenen een unieke plaats noemen. Het bekendste en authentiekste brinkdorp van Twente, een dorp dat in de middeleeuwen is ontstaan omdat huizen op een zandrug zijn gebouwd. Naast Dwingeloo ligt ook het natuurgebied Nationaal Park Dwingelderveld. Zowel overdag als in de nacht is het de moeite waard hier een bezoekje aan te brengen. In de omgeving is namelijk weinig kunstlicht dat ervoor zorgt dat er enorm veel sterren zichtbaar zijn.

Tijdens de fietstocht passeer je plaatsen als Dieverbrug, Uffelte, Havelte, Darp en Steenwijk. Aangekomen in Giethoorn heb je het idee dat je in Venetië bent, een sprookjesdorp met honderden bootjes in kleine grachtjes en authentieke boerderijen met prachtig gekleurde hortensia’s. Een ideale plaats om even te pauzeren en het EK 2024 te bekijken waarop je wilt wedden.

Zoutkamp en Lauwersoog voor de visliefhebbers

Deze fietsroute is relatief kort met 13 kilometer, hierdoor heb je wel veel tijd om Zoutkamp en Lauwersoog te verkennen. In de gemeente Het Hogeland ligt het kleine gezellige dorpje Zoutkamp. Ondanks dat Zoutkamp een klein dorpje is komen hier drie rivieren bijeen. Zoutkamp is een historisch vissersdorpje wat het uniek maakt voor de visliefhebbers. In Zoutkamp start de fietstocht via de fietspaden naar Lauwersoog. Deze plaats is perfect om heerlijk uit te waaien en zeehonden te spotten, watersport te beoefenen en te genieten van het Nationaal Park Lauwersmeer. Bij de paviljoens kun je genieten van de lekkerste visgerechten en een panoramisch uitzicht.

Wanneer we het hebben over de havenstad van Friesland dan hebben we het over Harlingen. Terwijl je aan het genieten bent van het mooie uitzicht op de Waddenzee komt de zeelucht je tegemoet. Tijdens deze fietstocht fiets je door Kimswerds, Pingjum, Witmarsum en Makkum. Vanaf Makkum fiets je met uitzicht op zee en kom je ook langs verschillende plaatsjes.