HOLLANDS KROON - Het laadvermogen van kleinere vierdeursauto's en hatchbacks is vaak voldoende, maar het aantal liters aan ruimte in de cabine laat wel eens te wensen over. De skikoffer of dakkoffer is daarom al tientallen jaren het Ei van Columbus. Veel bezitters laten deze extra laadruimte het hele jaar door op hun auto zitten, omdat er meer momenten zijn waarop de dakkoffer van pas komt. Ook bij grotere auto's overigens, want je wilt de binnenspiegel altijd kunnen blijven gebruiken.

Monteren van de dakkoffer: een kind kan de was doen

De montage van een skikoffer zoals de hapro traxer 8.6 , of andere soort dakkoffer is zeer eenvoudig. In een kwartiertje is het klusje gepiept. Het dak is de stevige houvast voor de klemmen van de dakdragers, waaraan de dakkoffer weer wordt bevestigd. Twijfel je aan je eigen kunsten op dit gebied, dan is er altijd wel een aardige buur die spontaan komt helpen. Het goed aandraaien van de schroeven en/of bouten is het belangrijkste. Bewaar het sleuteltje bij je autosleutels en het reservesleuteltje ergens anders. Op vakantie gaat het tweede sleuteltje bijvoorbeeld in je toilettas.

De binnenspiegel hou je graag beschikbaar, zeker op vreemde wegen

Vanzelfsprekend is het fijn om meer laadruimte te hebben voor zogenaamde roadtrips. Op reis door Europa in je eigen trouwe vierwieler plaats je alle koffers, tassen en de koelbox zo netjes mogelijk achterin de cabine, maar dat gaat niet altijd even soepel. En omdat ze er in andere landen heel andere verkeersmores op nahouden, is het belangrijk dat je je binnenspiegel kunt blijven gebruiken. Dus laad je je cabine, welke afmetingen deze ook heeft, niet tot de nok toe vol. Er gaan zat spullen mee die je pas op de plek van bestemming nodig hebt. Zoals je tent, zwemspeelgoed en sportartikelen. In de dakkoffer ermee!

Het hele jaar door plezier van je dakkoffer

Ook in andere situaties biedt de dakkoffer soelaas. Moet je een half jeugdteam vervoeren naar een sporttoernooi, dan kunnen alle tassen en het ballennet mooi in de dakkoffer. Heb je een klus in huis waarbij materialen benodigd zijn die je bekleding kunnen vervuilen of beschadigen, dan gebruik je hem eveneens. Vandaar dat de dakkoffer vaak het hele jaar door op de auto blijft zitten.

Hoe zit het verzekering-technisch met de dakkoffer?

De dakkoffer gaat op slot en bij voorkeur kies je op doorreis een hotel met omheinde parkeerruimte. Maar de dakkoffer is ook weer geen onneembare vesting voor kwaadwillende mensen. Informeer bij je verzekeraar hoe je zowel de dakkoffer als de inhoud verzekert. Soms moet dit met een speciale (reis)verzekering omdat de dakkoffer als een accessoire geldt, andere bedrijven bieden weer een speciale dakkofferverzekering aan.