NOORD-HOLLAND - Tijdens de ziekenhuisstaking van morgen doen 150.000 van de 200.000 medewerkers mee die onder de omstreden cao vallen. Daardoor wordt er op meer dan honderd locaties alleen spoedzorg verleend.

Tijdens de staking wordt er gewerkt in zogenoemde zondagdiensten. Tijdens zo'n dienst wordt er op een doordeweekse dag gewerkt alsof het weekend is en wordt er alleen spoedzorg verleend. Er zijn dus geen geplande of electieve opnames.

Ook staat er in een rapport van de LAD, de Landelijke Vereniging van Artsen, dat de opnames op de intensive care, de kraam- en couveuseafdeling, oncologie en hartbewaking zijn uitgezonderd van de staking.

Betere afspraken
De ziekenhuismedewerkers willen onder meer een stevige structurele loonsverhoging en betere afspraken over werk- en rusttijden. Ze zijn boos op de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) omdat die in hun ogen niet over de brug komt met een goede cao.

In Utrecht is morgen een centrale bijeenkomst gepland en op diverse plekken zijn protestbijeenkomsten en ludieke acties. Zo zijn er marsen rondom de ziekenhuizen.
De staking wordt georganiseerd door vakbonden FNV, FBZ, CNV en NU'91. Medewerkers van academische ziekenhuizen doen niet mee aan de staking, omdat zij onder een andere cao vallen. De 119 locaties waar wordt gestaakt zijn van 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra, aldus FNV Zorg.

Deze Noord-Hollandse ziekenhuizen doen mee aan de staking:
BovenIJ Ziekenhuis Amsterdam
Dijklander Ziekenhuis Hoorn
Dijklander Ziekenhuis Purmerend
Dijklander Ziekenhuis polikliniek Enkhuizen
Dijklander Ziekenhuis polikliniek Volendam
Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar
Noordwest Ziekenhuisgroep Den Helder
Noordwest Ziekenhuisgroep CSA Alkmaar
Noordwest Ziekenhuisgroep pijncentrum Alkmaar
Noordwest Ziekenhuisgroep Labotheek Alkmaar
Noordwest Ziekenhuisgroep polikliniek Schagen
Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk
Spaarne Gasthuis Haarlem Noord
Spaarne Gasthuis Haarlem Zuid
Spaarne Gasthuis Hoofddorp
Tergooi Blaricum, Tergooi Hilversum
Zaans Medisch Centrum Zaandam
Zaans Medisch Centrum polikliniek Assendelft
Ziekenhuis Amstelland Amstelveen
Ziekenhuis Amstelland polikliniek Uithoorn