DEN HELDER - Een pandemie heeft invloed op allerlei onderdelen van het leven. Zo gek is het dus niet dat we dit ook in de kunst kunnen terugzien. Op donderdag 20 januari om 19:30 organiseert KopGroep Bibliotheken in samenwerking met Bureau Boeiend een online lezing over deze zogenaamde pandemiekunst. Tijdens de lezing vertelt kunsthistoricus Wouter Maas de deelnemers uitgebreid over de invloed van een vroegere pandemie op de kunstgeschiedenis: de pest.

Krijg de pest
Geschat wordt dat 75 tot 200 miljoen mensen tussen 1346 en 1353 aan deze vreselijke ziekte zijn overleden. En dan bleef het tot ver in de achttiende eeuw de kop opsteken. Niet iets dat je iemand toewenst. De pest heeft daarnaast veel invloed gehad op de kunstgeschiedenis. Het heeft vormgegeven aan rijkversierde manuscripten, grote altaarstukken, enorme muurschilderingen, en er zijn zelfs hele kerken uit de grond gestampt door deze ziekte. Tijdens deze verrassende en originele lezing komt het allemaal aan bod.

Hoe werkt het?
Deelnemers volgen de lezing thuis via het makkelijk te gebruiken programma Zoom. Ze zien alle afbeeldingen en horen de spreker praten. Bovendien bestaat de mogelijkheid om hem vragen te stellen. Kaarten zijn voor 5 euro te koop via www.kopgroepbibliotheken.nl