NOORD-HOLLAND - Van 18 oktober tot en met 2 november staat de Kop van Noord-Holland in het teken van lokaal eten tijdens de Culinaire Wadden Weken 2025. In deze periode serveren diverse horecabedrijven in de regio gerechten waarin streekproducten en seizoensgebonden ingrediënten centraal staan. Het initiatief is onderdeel van het bredere programma Waddengastronomie, een samenwerking tussen Visit Wadden, NHL Stenden en Stichting Waddengroep. Het doel is om aandacht te vragen voor de culinaire diversiteit van het Waddengebied en de producenten die daarachter schuilgaan.


Duurzaam en dichtbij: eten met een verhaal
Kiezen voor streekproducten betekent kiezen voor voedsel dat past bij het landschap, het seizoen én de mensen die er wonen. Volgens de initiatiefnemers draagt het verkorten van de voedselketen bij aan een kleinere ecologische voetafdruk, stimuleert het duurzame productiemethoden en wordt de regionale economie versterkt. Tijdens de Culinaire Wadden Weken laten ondernemers zien wat er lokaal te verkrijgen is en hoe zij dat verwerken in hun menu.

“Dat we dit jaar met 72 ondernemers verspreid door het hele Waddengebied mogen samenwerken, daar zijn wij heel trots op,” aldus Fay de Koning van Visit Wadden. “We hopen hiermee niet alleen mensen te inspireren om lokaal te eten, maar ook om bewuster te kijken naar wat er allemaal in hun eigen omgeving groeit en bloeit.”

Van het wad tot je bord
In de Kop van Noord-Holland doen verschillende ondernemers mee aan de Culinaire Wadden Weken. Zo opent ‘Het bos oept!’ op 24, 25 en 26 oktober een tijdelijk pop-up restaurant op Buitenplaats De Snippenwei, waar wordt gekookt met ingrediënten uit de directe omgeving. “De rijkdom aan streekproducten in onze omgeving is enorm,” vertelt Rowie van team Het bos Roept!. “Die willen we graag op een culinaire manier tot hun recht laten komen.”

Andere ondernemers die een speciaal menu samenstellen in het kader van de Culinaire Wadden Weken zijn Fort Westoever in Den Helder, C’est La Vie in Huisduinen en Effe in ’t Dorp in Julianadorp.

Nieuwe foodroutes in de regio

Wie de regio niet alleen aan tafel maar ook onderweg wil ontdekken, kan terecht bij een groeiend aanbod aan foodroutes. Met de toevoeging van twee nieuwe foodroutes bij het Amstelmeer en in Callantsoog is Noord-Holland nu nog beter vertegenwoordigd. De routes verbinden streekproducenten, horeca en bijzondere landschappen, en bieden bezoekers de kans om al fietsend of wandelend te proeven van de regio. De routes moeten bezoekers stimuleren om de regio op een rustig tempo te verkennen en kennis te maken met lokale producenten.

Een overzicht van alle deelnemende ondernemers, activiteiten en foodroutes is te vinden op: www.culinairewaddenweken.nl