HOLLANDS KROON - Op de tweede zondag in december is het sinds 1997 Wereldlichtjesdag. Wereldwijd komen mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken. Zij steken om 19.00 uur een kaarsje aan. Daarom zetten wij op zondagavond 11 december de poorten open van de gemeentelijke begraafplaatsen Anna Paulowna (Middenweg), Middenmeer, Wieringerwaard, Zandburen (Hippolytushoef) en Stroe. Dat doen we om ouders, grootouders, familie, vrienden en andere belangstellenden te ontvangen, zodat zij een lichtje kunnen aansteken.


Golf van licht gaat door de wereld

Doordat mensen over de hele wereld om 19.00 uur een lichtje aansteken ontstaat er door de verschillende tijdzones in de wereld een golf van licht. Zo wordt de wereld een beetje lichter voor de mensen die hun kind(je) hebben verloren. Zij zijn niet alleen met hun verdriet. Het maakt niet uit of het gaat om een verloren verwachting, hoe oud het kind(je) was of hoe lang het geleden is. Het overleden kind(je) is altijd in iemands hart en gedachten.

Elke begraafplaats krijgt een eigen invulling voor deze avond

De plaatselijke uitvaartondernemers en vrijwilligers zorgen voor de organisatie. Er worden lichtjes aangestoken en er is een mogelijkheid de naam van het overleden kind(je) te (laten) noemen. Dan is er een moment van stilte. Ook is er muziek en worden er gedichten voorgelezen. Daarna kunnen wij elkaar ontmoeten, om samen dit moment en deze herinnering te delen.

Heeft u, of voelt u zich betrokken bij, een verloren verwachting of overleden kind(je)?

Mensen van alle leeftijden, van jonge kinderen tot volwassenen, iedereen is welkom. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen, blijven hetzelfde en verbinden de aanwezige mensen.

Op deze Wereldlichtjesdag bent u vanaf 18.30 uur welkom op één van de begraafplaatsen, zodat we op 19.00 uur de lichtjes kunnen ontsteken.

Om deze avond goed te organiseren stellen wij het op prijs als u zich vooraf aanmeldt. Aanmelden kan via de aanmeld-knop op deze website.