ANNA PAULOWNA - Om de monumenten in Hollands Kroon beter te herkennen, kunnen monumenteneigenaren nu gratis een monumentenschildje aanvragen via de gemeente. Als er veel voorbijgangers langskomen dan is een informatiebord nog leuker. Deze zijn ook geschikt voor toeristische en historische gebouwen zonder monumentenstatus. De schildjes en borden dragen bij aan het zichtbaar en beleefbaar maken van erfgoed in onze gemeente. Hollands Kroon heeft ontzettend veel moois te bieden en dat mag wat extra aandacht krijgen.

Monumentenschildje

Met een monumentenschildje is in een oogopslag duidelijk: hier staat iets bijzonders.

Er zijn drie verschillende soorten monumenten:

  • rijksmonumenten;
  • provinciale monumenten;
  • gemeentelijke monumenten.

Dat staat ook op het schildje afgebeeld.

Het verhaal achter het gebouw is interessant voor erfgoedliefhebbers en toeristen. Door een doorzichtige QR-code op het schildje te bevestigen, wordt er een speciale pagina op de website van www.BezoekHollandsKroon.nl geopend met meer informatie.

Informatiebord

Misschien herkent u de bekende bruine ANWB-borden uit andere steden. In een korte tekst wordt er informatie gegeven over het gebouw. Via een QR-code op het informatiebord kunnen geïnteresseerden nog aanvullende informatie en historische foto’s bekijken, net zoals bij een monumentenschildje.

Om ervoor te zorgen dat de informatie klopt, wordt dit nog gecontroleerd bij de historische verenigingen.

Aanvraag via de website

De monumenteneigenaren in onze gemeente hebben hierover een brief ontvangen. Via de gemeentelijke website kunt u eenvoudig een monumentenschildje of informatiebord aanvragen.

Maar ook eigenaren van een historisch gebouw dat geen monumentenstatus heeft, kunnen gratis een informatiebord aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan een kerkgebouw, een stolpboerderij of een dijkmagazijn. Na de aanvraag beoordelen we of het informatiebord op deze locatie geschikt is.

De aanvragen ontvangen we graag voor maandag 17 oktober zodat we de monumentenschildjes en informatieborden tegelijkertijd kunnen maken.