WIERINGERWERF - Aan de Oostermiddenmeerweg in Wieringerwerf is op 6 februari een herdenkingspaal geplaatst. Deze is voor de omgekomen bemanning van een vliegtuig. Een zogenaamde ‘Lancaster bommenwerper’. Op 3 januari 1943 was de bemanning voor een bombardement op weg naar Essen, toen het vliegtuig hoog in de lucht ontplofte.


De stichting heeft als doel het herdenken en herinneren van de vliegtuigen en bemanningsleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort in de gemeente Hollands Kroon. Dit doen zij samen met onze kernbeheerders door het plaatsen van herdenkingspalen op de plekken waar de vliegtuigen zijn gecrasht. Door Corona kon de ceremonie geen echte aankleding krijgen, zoals bij voorgaande plaatsingen. Toch wilde de stichting niet langer wachten. De zoon van één van de bemanningsleden is ernstig ziek. De stichting wil hem laten zien dat er aan de bemanning en hem wordt gedacht. Zonder publiek werd het informatiepaneel onthuld door de kinderen van de voorzitter en penningmeester. Daarna werd er een minuut stilte gehouden. NH Nieuws maakte hier een mooie videorapportage van.

Omgekomen bemanningsleden begraven in Bergen op Zoom
De omgekomen bemanningsleden zijn eerst begraven bij Huisduinen. Na de oorlog zijn ze herbegraven op de Britse begraafplaats bij Bergen op Zoom.

De stichting hoopt dit jaar op meerdere locaties palen te kunnen plaatsen.