ANNA PAULOWNA - Zo'n 80 veteranen uit de gemeente Hollands Kroon kwamen afgelopen zaterdag naar Middenmeer voor de jaarlijkse Veteranendag. Daar werden ze welkom geheten door burgemeester Rian van Dam: "Ik ben er trots op dat ik deze mensen mag ontvangen. Dat ze een podium hebben waar ze elkaar kunnen ontmoeten en hun verhalen kunnen delen"

Tijdens de dag waren meerdere generaties veteranen aanwezig. De oudste deelnemer is 97 jaar, de jongste 31. "We willen volgend jaar proberen om ook meer jonge veteranen te bereiken", vertelt wethouder Mary van Gent, "Ik heb net met de oudste veteranen, 97 en 96 jaar oud gesproken. Er zijn drie generaties maar het grootste deel is rond de 76 jaar oud. We hebben wel lijsten maar de jongeren hebben zich nog niet als veteraan aangemeld"

Als lunch werd een rijsttafel geserveerd, de traditionele maaltijd van de Koninklijke Marine. Robin, 31 jaar oud, werkt bij de Marine en was voor de eerste keer aanwezig: "Ik weet hoe het er nu aan toe gaat maar ik spreek nu met mensen die in Nieuw-Guinea geweest zijn. Ik zou het anderen zeker aanraden om hier naar toe te gaan"

Veteranendag 2022 Hollands Kroon