WIERINGERWAARD - Twee inwoners van de gemeente Hollands Kroon hebben afgelopen zaterdag 19 november een Koninklijke Onderscheiding gekregen. Het gaat om:

  • Roelof (Ruud) de Vroome, geboren op 23 mei 1950
  • Gerardus Nicolaas (Gerrit) Kramer, geboren op 3 oktober 1954

Burgemeester Rian van Dam reikte de onderscheidingen uit in De Oude School in Wieringerwaard.

Ruud de Vroome

In de 39 jaar voor de klas heeft De Vroome duizenden leerlingen in het VMBO, het laagste middelbaar onderwijs, laten ervaren dat zij ook talent hebben, veelal een heel praktisch talent. Hij was een geweldig geduldige leermeester, die vooral oog had voor de zwakkeren in de klas. Alle onderwijsvernieuwingen in de laatste 39 jaar heeft hij proactief meegemaakt en is volledig in het moderne onderwijs gegroeid. Het computertijdperk heeft hij 1983 ingezet als eerste docent Informatica in het toenmalige LHN Onderwijs in Schagen.

Naast lesgeven heeft hij jaren als medeauteur gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe wiskunde methoden, vele wiskundeboeken voor het VMBO zijn geschreven naar zijn ideeën. Wiskunde, een leuk vak maken voor de doelgroep met het laagste niveau, was zijn drijfveer. Getal & Ruimte is de meest gebruikte wiskunde methode in Nederland. Ruud is sinds zijn 18e lid van de PvdA en was raadslid (2006-2011) bij de voormalig gemeente Anna Paulowna. Op dit moment is hij bestuurslid van de PvdA afdeling Hollands Kroon en houdt hij zich bezig met o.a. de website, multimedia en andere communicatiezaken.

Gerrit Kramer

Sinds de oplevering van het pand en de start van het Dorpshuis eind 2017, is Gerrit bestuurslid van de Beheersstichting met het grootste en meest uitgebreide takenpakket: hij is de dagelijkse contactpersoon tussen de gebruikers en het bestuur, hij is voorzitter van de gebruikersraad, hij is (uiteraard meewerkend) coördinator van het onderhoudsteam, hij geeft leiding aan de beheerders, hij is minimaal wekelijks maar vaak dagelijks aan het werk in het dorpshuis. Zodat inmiddels meer dan vijftien clubs en verenigingen uit het dorp kunnen genieten van de prachtige locatie, die vooral en met name dankzij Gerrit tot stand is gekomen. Kortom: Gerrit Kramer, al tien jaar de bevlogen motor achter dorpshuis De Oude School in Wieringerwaard. Initiatiefnemer van de oprichting van de bridgeclub, ook het organiseren van een leraar voor bridgelessen.