HOLLANDS KROON - Langs de Slootweg in Slootdorp ligt een klein bos. Het bos heeft een flinke opknapbeurt gekregen. Zo is er onder andere een nieuwe aanlegsteiger voor bootjes geplaatst. Het bos grenst namelijk aan de twee vaarwegen: de Slootvaart en de Den Oeversvaart. Met de aanleg van de steiger hebben vaarrecreanten ook de mogelijkheid om hier aan te meren en uit te stappen. Het opknappen van het bos is onderdeel van het opknappen van de vaarroute Amstelmeer-IJsselmeer.

Nieuwe steiger
Het Slootdorperbos wordt momenteel voornamelijk gebruikt door lokale bewoners, om hier wandelen, spelen of sporten. Nu hebben ook vaarrecreanten de mogelijkheid om hier aan te meren en uit te stappen. Bijvoorbeeld om een boodschap ik het dorp te doen. Op verzoek van de visvereniging fungeert de steiger daarnaast als vissteiger voor mindervaliden. Ook zijn enkele bomen weggehaald om plaats te maken voor de steiger. Daarnaast wordt er gewerkt aan informatie voor de aangelegde bootjes. De bedoeling is dat hier informatie over het dorp (horeca, ondernemers, winkels) beschikbaar wordt gemaakt.

Flinke opknapbeurt van het bos
Het bos is gesnoeid om het goed toegankelijk te maken. Daarbij heeft het ruige veld in het midden van het bos plaatsgemaakt voor een gazon. Dit gazon is ingezaaid met een mengsel van wilde en eetbare bloemen. Deze zijn veilig voor kinderen.

Door het bos is een nieuw pad aangelegd, deze gaat richting het dorp naar de parkeerplaats langs de Slootweg. Het pad is van een halfverharding (Nebrocal) en wordt door een lokale bewoner binnenkort getest op rolstoeltoegankelijkheid. Het bos heeft een picknicktafel gekregen en er is een avonturenpad gemaakt van stammen uit het bos.

Samen met de buurt
Alle materialen die zijn overgehouden zijn weer herbruikt voor het bos. Zo zijn bijvoorbeeld de stronken hetgebruikt voor het avonturenpad en is er een plek voor ijsvogels gecreeërd. In overleg met de jeugd uit Slootdorp zijn er ook voetbaldoeltjes gemaakt van de stronken. Verder gaat de gemeente nog in overleg met de provincie over de oversteek naar het fietspad, of deze kan worden afgesloten, op verzoek van de inwoners. Momenteel wordt er nog gewerkt aan de afrondende werkzaamheden.

De Kop Werkt!
Dit project valt onder ‘De Kop Werkt!’, het regionaal stimuleringsprogramma van de vier kopgemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en de provincie Noord-Holland. Wij werken samen aan een toekomstbestendige regio. Dat doen wij door continu kansen te benutten die de kracht van de regio versterken. Daarbij gaat het om de ontwikkeling van havens, agribusiness, energiesector, toerisme, bereikbaarheid en leefomgeving.