ANNA PAULOWNA - De Kneeskade in Anna Paulowna is een stuk groener geworden. Op vrijdag 18 november stak een enthousiaste groep vrijwilligers de handen uit de mouwen tijdens de Noord-Hollandse plantestafette. Samen plantten zij 300 laanbomen en struiken. Dat is goed voor plant en dier én een mooie omgeving.

Hollands Kroon sloot als 8ste gemeente in Noord-Holland de plantestafette af. De estafette ging 25 oktober in Heiloo van start en is onderdeel van Meer Bomen Nu. Vanuit deze campagne worden er deze herfst en winter 25.000 bomen verplant in onze gemeente.

Win, win voor mens en dier

Leden van belangenvereniging Oostpolder planten de bomen en struiken samen met leerlingen van basisschool Sint Jozef uit ’t Zand en de middelbare school Vonk (Clusius College) uit Schagen.

Alexander Bügel, fractievoorzitter van Onafhankelijk Hollands Kroon, opende het groene evenement in het Cultuurkerkje in Oudesluis. Alexander: "Bomen en planten zijn goed voor de biodiversiteit. Het is het voedsel voor vogels en insecten en het geeft dieren in onze omgeving een veilige schuilplek. Het helpt ze te overleven. Ook helpt het groen om wateroverlast en extreme hitte tegen te gaan. En bovendien zorgt vergroening in onze gemeente voor een geluksgevoel. Ik hoop dat we met dit initiatief gelukkige jaren tegemoet gaan in Hollands Kroon!"

Landschap Noord-Holland verzorgde een mini-cursus

De vrijwilligers kregen uitleg over de verschillende bomen en struiken, van de Gelderse Roos tot de Winterlinde. Alle gekozen soorten zijn echt inheems. Dat betekent dat de planten hier van nature leven. Dat is belangrijk, want insecten, vogels en vlinders eten deze planten graag. Na dit opwarmertje was het tijd voor actie. Na een korte wandeling naar de Kneeskade gaf Hans Heddes, wethouder van de gemeente Schagen, het estafettestokje officieel over aan Alexander Bugel. Samen openden zij de plantenestafette met het planten van de eerste Zwarte Els. Daarna was het de beurt aan de leerlingen en de andere vrijwilligers. Na een uur stonden alle 300 bomen en struiken in de grond en kregen de deelnemers een zakje biologische bolletjes mee naar huis om hun eigen tuin of balkon op te fleuren.

Doe ook mee

De plantestafette is het startschot van Meer Bomen Nu. Komende herfst en winter (her)planten we vele bomen en struiken in Hollands Kroon. Help mee oogsten en planten als vrijwilliger of haal gratis bomen op in de regio. Kijk voor meer informatie op de website.