HOLLANDS KROON - Op 4 mei wordt in Nieuwe Niedorp een nieuw monument onthuld. Dit monument wordt onthuld ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanning van de Vickers Wellington T2990. Het programma start om 14.00 uur en vindt plaats aan de Kanaalweg nabij nummer 5 in Nieuwe Niedorp. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Neergestort

In de nacht van 23 juni 1941 was de Vickers Wellington T2990 op de weg terug naar Engeland na een bombardement op Bremen. Onderweg werd het vliegtuig neergeschoten door een Duitse nachtjager. De Vickers Wellington stortte brandend neer. Aan boord waren zes jonge Tsjechische bemanningsleden. De eerste piloot kon nog uit het toestel springen, maar de andere bemanningsleden kwamen helaas om.

Tijdelijk monument

Jarenlang stond een eenvoudig houten kruis op de plek van het neergestorte vliegtuig. Dit ter nagedachtenis aan de overleden bemanning. Later werd dit kruis vervangen door een stenen monument. Elk jaar werd er op 4 mei door het 4 Mei Comité bloemen gelegd en stilgestaan bij de omgekomen bemanning.

De berging van het vliegtuigwrak

In 2018 werd het Nationaal Programma Berging vliegtuigwrakken met nog vermiste vliegers uit WO2 ingesteld. De Vickers Wellington T2990 kwam als één van de eerste zes vliegtuigwrakken in aanmerking om geborgen te worden. Hierdoor werd het mogelijk om “kansrijke” bergingen te doen en de omgekomen vliegers alsnog een eervolle laatste rustplaats te geven. In 2019 werd in de gemeente Hollands Kroon gestart met de voorbereidingen voor de berging. Door de coronapandemie liepen de voorbereidingen vertraging op.

In mei/juni 2021 zijn het vliegtuigwrak en de stoffelijke resten geborgen. Uit forensisch onderzoek is gebleken dat de gevonden resten van alle vijf de vermiste vliegers zijn.

De officiële begrafenis vond plaats op 23 juni 2022, in het bijzijn van veel nabestaanden. Ze zijn begraven op de Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest in Bergen op Zoom.